Llibres i companyia

Som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Feixismes

Cartell de Mauricio Amster Cats

 

PROPÒSIT

L’endemà de les eleccions autonòmiques del 14F de 2021, l’editor i escriptor Miquel Adam fa una crida al Twitter adreçada a editors, llibreries, partits polítics i Òmnium Cultural. Proposa, textualment, “un fil per per aïllar l'ultradreta al parlament”. Reclama “un recull de llibres sobre les brutalitats que van cometre els nazis".

Les bibliotecàries gironines compartim la il·lusió que la lectura ens salvarà de tots els mals i us oferim una guia que vol ser la nostra aportació a la causa. Un manual de primers auxilis extret dels milers de documents que tenim en els prestatges i els catàlegs. Inclou assaig, història, ficció, fotografia, cinema i música. Paral·lelament, les companyes del grup CLER han elaborat la guia infantil i juvenil "Llibres per la llibertat" que inclou alguns llibres sobre aquesta temàtica però sobretot hi trobareu llibres sobre la llibertat com a  capacitat d'escollir, que inclou el no estar sotmès a un subjecte diferent d'un mateix.

Ha estat inevitable ampliar la temàtica purament nazista a altres feixismes més moderns però  igual de perillosos. Al final de tot l'article trobareu el llistat de referències detallades de les edicions més recents i podreu fer aportacions en forma de comentaris.

Esperem que us sigui útil i entre tots NO PASSARAN!

Autor: Girón (1937)

 

ABANS

Qui no coneix el personatge més tendre del gran Stefan Zweig, el llibreter Mendel? Apareix en una de les quatre narracions de "Petita crònica" (Ela Geminada, 2015). Ambientada al 1915, la història deixa palès com la barbàrie i la violència poden minar l’ànima d’una persona ingènua. Mendel representa l’home savi, erudit, d’una folia estranya, desmesurada i obsessiva per l’art, la cultura, el coneixement i els llibres: tot això que tanta por desperta en els violents.

A l'altre bàndol del conflicte, us suggerim Sebastian Haffner: "Historia de un alemán : memorias 1914-1933" (Destino, 2000)

Continuem implacables amb la gènesi del nazisme i ho fem amb una novel·la monumental que va guanyar el Premi Òmnium 2019:

"L’esperit del temps", de Martí Domínguez (Proa, 2019). Domínguez, mestre en la ficció biogràfica, dedica la seva obra més extensa a Konrad Lorenz, un científic austríac al servei de la política nazi. Amb una documentació històrica impressionant, no només ens parla del punt de vista dels alemanys i del paper dels orfenats i les dones àries reproductores de la raça, sinó que justifica la barbàrie en nom de les circumstàncies del moment. Molt convincent.

Si ens centrem en Mussolini en comptes de Hitler, un enfocament semblant però amb un protagonista més conegut seria la novel·la "M. : el hijo del siglo", d’Antonio Scurati (Alfaguara, 2020).

I fora de la ficció, en aquest mateix sentit, recomanem l’assaig “Creer y destruir: los intelectuales en la máquina de guerra de las SS”, de Christian Ingrao (Acantilado, 2017), trencant el tòpic que el feixisme neix entre persones sense estudis ni educació.

Però molts abans d'aquests, quan Domínguez i Scurati tot just aprenien a llegir, un best seller va ser la porta d’entrada en l’univers de l’horror per a tots els lectors del món.

Ens referim al famós "Diari" d’Anna Frank o «La casa del darrere: notes del diari del 12 juny de 1942 a l'1 d'agost de 1944».  Llegit per joves i adults en 60 idiomes, forma part del Patrimoni de la Humanitat de documents de la Unesco. Relata, com ja sabeu, les pors i les esperances d’una noia de tretze anys abans d’entrar al camp de concentració pel fet de ser jueva. L’edició més antiga que tenim en català  la va traduir Ramon Folch i Camarasa (Selecta, 1959) però n'hi ha de molts més anys, fins i tot en àudiollibre, versió teatral, pel·lícula de cine, adaptacions de lectura fàcil i un llarg etcètera.

El 2015, Empúries publica "El diari de la Rywka: la veritable història d'una nena jueva al gueto de Lódz". L'autora, Renia Spiegel, s'ha comparat amb Anne Frank perquè també va escriure un diari entre els 15 i 18 anys (del 1939 fins a la seva execució el 1942). Hi ha versió renovada a Quaderns Crema (2020) "El diari de la de Renia : l'Holocaust a través dels ulls d'una adolescent".

D’abans dels camps també hi ha molts relats sobre el procés de repressió i de consolidació del nazisme, sobre guetos i arrelament de la ideologia feixista arreu d’Europa.

Per exemple:

"Sabem com morirem: la rebel·lió del gueto de Varsòvia", de Paco Ignacio Taibo (Tigre de paper, 2020) descriu la subversió d'homes i dones –gairebé tots adolescents– que van decidir morir amb la dignitat dels embogits i dels valents abans que viure sense llibertat.

"Sol a Berlín", de Hans Fallada (Edicions de 1984, 2011) és un magnífic quadre de personatges humils, obrers, desocupats, el magistrat, la cartera, la veïna jueva, que conviuen exposats a un entorn ple de dol, terror i delació al Berlín de l’època nazi.

De la mateixa editorial, "Una llibreria a Berlín", de Françoise Frenkel (Edicions de 1984, 2019) ens transporta a la França dels anys 40, destapant les mesquineses i traïcions per part d’un sector de la població, però també l’esforç i la solidaritat d’aquells que són conscients del pla de destrucció fredament orquestrat, i que, de manera individual o organitzada, s’hi oposen activament, proporcionant protecció i amagatall, o es neguen a col·laborar amb les autoritats alemanyes.

"LTI: La lengua del Tercer Reich", del filòleg Victor Klemperer (Minúscula, 2004). Molt dens i especialitzat, no apte per a tots els públics, aprofundeix en la importància del discurs lingüístic i del lèxic repressor, descriu com la ideologia va penetrant de  mica en mica en els ciutadans.

Sobre l’engranatge dels camps de concentració, hi ha els episodis de transports en massa de persones maltractades com bestiar. Charlotte Delbo (1913-1985), membre de la resistència francesa durant la II Guerra Mundial, fou enviada a Auschwitz el 1943 en el “Comboi dels 31.000” en referència a la numeració del tatuatge que portarien per sempre més al braç. Van entrar al camp cantant La Marsellesa i només en van sobreviure 49 de 229. Club editor ha publicat “Cap de nosaltres tornarà” (2020) i “La mesura dels nostres dies” (2019), que contenen els volums 1-2 i 3 respectivament de la trilogia que va escriure Delbo sobre aquella experiència nefasta. A diferència d’altres testimonis, la versió de Delbo conté una sensibilitat poètica molt difícil de pair.

DURANT

També és femení “Medallones”, vuit relats de Zofia Nalkowska, que va formar part de la Comissió d’Investigació dels crims nazis. Basats en testimonis directes de l’extermini dels jueus polonesos en camps petits, dona veu a l'ajudant d’un metge que fa sabó amb restes humanes, la noia que sent l'impacte de cossos humans caient a través de la paret que la separa del gueto (prefereixen saltar que cremar-se vius); les fugides mortals des dels vagons en marxa o el presoner que es veu obligat a enterrar els cadàvers de la seva famíia i demana que el disparin a ell també. Potència a dosis petites, com Minúscula sap fer.

El Nobel Imre Kertész explica a "Sense destí" (Quaderns Crema, 2003) la seva experiència al camp de concentració amb una mirada desapassionada i freda, un anàlisi antropològic del dia a dia de l’horror.

No és gaire conegut "Calle Este-Oeste: sobre los orígenes de genocidio y crímenes contra la humanidad", de Philippe Sands, amb escenes d'una crueldat esfereïdora com els oficials de les SS disparant contra nadons.

“La història”, novel·la monumental d'Elsa Morante,  reflecteix les condicions de vida durant el feixisme italià, les lleis racials, la deportació en tren de 1.023 jueus del gueto de Roma l’any 1943, dels quals només van sobreviure 15 homes i una dona. 

Parlant de jueus italians, entrant de ple en la crònica dels lagers, és imprescindible Primo Levi amb el llibre extraordinari: "Si això és un home" (Edicions 62, 1996)
Admiració i emoció davant el millor testimoni que s'ha escrit de l’horror de l’Holocaust t i una anàlisi profunda de l’ànima humana. Què és un home? Què són la moral i la dignitat? Com es pot sobreviure en aquestes circumstàncies? A què ens aferrem per continuar vius? Hi ha un abans i un després en la vida lectora després d'aquest autor i la seva obra mestra.

Un dels presoners que va coincidir amb Levi a la fàbrica química (i apareix amb el nom d'Henri en algun fragment) fou Paul Steinberg. Nascut a Berlin el 1926, s'estableix a París després d'una estada a Itàlia i a Barcelona. Amb 17 anys el deporten a Auschwitz, i aconsegueix sobreviure a aquest camp i també a Buna/Monowitz i Buchenwald per escriure molt temps després la seva versió dels fets, publicada en català com "Cròniques d'un altre món" (Edicions de 1984, 2000). Levi descriu Steinberg com un ésser fred, calculador, obsessionat amb la idea de sobreviure a qualsevol preu. Realment, sobta la sinceritat precisa i brutal, el relat pràctic i sense emocions d'una misteriosa tómbola de sort i resistència, amb el sentiment de culpabilitat de tots els que es van salvar.

El pròleg d'aquest llibre l'escriu Jorge Semprún, un altre supervivent famós de l'Holocaust, que ens regala "La escritura o la vida" (Tusquets, 1995). També va haver d’esperar quasi mig segle per veure's amb cor de parlar de les seves vivències i tornar allà on va conèixer el Mal absolut. En el llibre parla molt de la dificultat d'explicar certes veritats essencials. Com fas entendre, per exemple, l’olor dels crematoris? o la sensació que la mort et travessa? Dificultat, perquè és insuportable tornar a reviure-ho; dificultat, també, per trobar la manera de contar-ho bé, perquè es pugui comprendre. No va ser gens fàcil, però avui és primordial. Recordar per no repetir.

De Catalunya, tenim el clàssic autobiogràfic "K.L. Reich", de J. Amat-Piniella, editat pel Club Editor des del 1963. I més recentment -no té res a veure- "Un cel de plom", sobre l’extraordinària vida de Neus Català, explicada per ella mateixa i reviscuda a través d’una ambiciosa novel·la de memòries construïda per Carme Martí. De Neus Català també trobareu al llistat de bibliografia el document: De la resistència i la deportació.

Sobre ocupació, desertors i repressió a la població civil  (que recau sobre les dones, vells i infants) tenim una autora excepcional que ho va viure com a voluntària a França: Aurora Bertrana. El drama íntim d'Etobon (Hernam en la ficció), Bertrana l'exorcitza amb dues obres: "Cementerio de fusilados" (Traduït al català "Entre dos silencis") i "Tres presoners", publicades a Club Editor.

Si els testimonis directes us resulten massa durs, hi ha versions molt mes amables com ara "Charlotte", de David Foenkinos, sobre la vida de Charlotte Salomon, pintora alemanya que va morir a Auschwitz en el 1943 amb 26 anys i estant embarassada. A part de ser una història real, destaca l'estil que utilitza l'autor, a mig camí entre la poesia i la prosa poètica.

Molt conegut a casa nostra per haver estat lectura d'institut és "El violí d’Auschwitz", de M. Àngels Anglada (Columna, 2011), en què un luthier es veu obligat a construir un instrument de so perfecte per tal de salvar la vida. Música i art oposats a la barbàrie.

Si busqueu molta intensitat en poques pàgines, us recomanem "El xal", de Cynthia Ozyck (Viena, 2010), acompanyada d'una ressenya de Xavier Serrahima al seu Racó de la paraula.


DESPRÉS

Potser la resposta a les preguntes de Semprún les podria respondre Viktor E. Frankl, autor de "L'home a la recerca de sentit: el camp de concentració viscut per un psicòleg" (Edicions 62, 2011). Com condiciona la visió de la vida el fet d’haver estat presoner d’un camp de concentració? Frankl, com a psiquiatra i presoner reflexiona sobre el sentit de l’existència. A més de ser un testimoni sobre els fets i allò que va passar en un camp de concentració, és també una lliçó existencial.

Menys traumatitzat semblava, en canvi, Primo Levi quan descriu el llarg periple de retorn fins a Torí, com si fos un viatge d’aventures, a “La treva” (Edicions 62, 1997), tercera part de la Trilogia d'Auschwitz. Quan l’Armada Roja l’allibera, tarda 10 mesos per travessar mig continent: del gener a l’octubre de 1945. Hi ha pauses en llocs exòtics plens d’incertesa de l’Europa de l’Est. Levi inclou multitud de detalls i anècdotes, sembla més un investigador sociocultural o naturalista que no pas una víctima. No per res era un científic, a més de poeta i narrador excel·lent.
“La treva” no té la potència ni l'horror de “Si això és un home”, però és un reportatge curiós molt ben documentat sobre l’Europa ferida pel feixisme.

De l'Armada Roja precisament formava part voluntàriament Vassili Grossman, escriptor i periodista jueu que amb "El infierno de Treblinka" (Galaxia Gutenberg, 2014) va oferir un dels primers testimonis escrits de l'Holocaust utilitzat als judicis de Nuremberg com una evidència de la persecució.

També va tornar de l'infern de Dachau Robert Antelme, membre de la resistència francesa i marit de Marguerite Duras. Del conflicte moral entre víctimes i botxins, vencedors i vençuts ella en va fer un relat a la seva manera: "El dolor" (Labreu, 2019). Antelme va escriure "L'espèce humaine", que de moment no ha estat traduït al català però al castellà sí (Arena Libros, 2001).

Si us agraden les històries d'amor en temps difícils, demaneu a la biblioteca "Els ponts de Budapest", de Betty Schimmel i Joyce Gabriel (Empúries, 2001). Betty i Richie, dos joves jueus, es prometen durant la invasió nazi en un clima de terror i d’incertesa. Separats pel destí, ella no perd l'esperança de retrobar l'estimat.

Un altre clàssic del pas del temps és "L’amic retrobat", de Fred Uhlman (Columna, 2017), la història de dos joves alemanys que estableixen una gran amistat. Hans és jueu, i Konradin pertany a una família rica i aristòcrata. Amb l’arribada de Hitler al poder, Konradin es veu obligat a entrar a l’exèrcit a les Forces Armades nazis, mentres que Hans s’ha d’exilar. No serà fins anys més tard que es podran retrobar una altra vegada.

Com a curiositat, el títol de Laurent Binet "HHhH" (Edicions de 1984, 2012),  prové de "Himmlers Hirn heisst Heydrich", que en alemany significa "El cervell de Himmler s’anomena Heydrich". Reinhard Heydrich, cap de la Gestapo, figura poderosa i enigmàtica del nazisme, fou un dels principals planificadors de la Solució Final. El 1941 s’organitzà una operació per a assassinar-lo. Aquest relat enfronta i barreja ficció i realitat i transporta el règim nazi fins al 2010.

Heu de conèixer per força "Austerlitz", de de l'escriptor alemany W. G. Sebald, el nom d'un home sense passat, sense pàtria ni idioma, que se sent un intrús a tot arreu. La vida d'un  nen jueu refugiat en la dècada de 1940, criat a Gal·les amb persones grans i tristes que descobreix el seu veritable origen. La novel·la amb frases llargues i complexes, que recorden l'estil de Thomas Mann, resulta ser un viatge per la història d'Europa des del capitalisme i la industrialització, passant pels desastres del segle XX: la persecució i l'èxode dels jueus, sobretot. Gira entorn de la cerca de la identitat, el record i el relat, que permeten saber-se pertanyent a una comunitat, escapant del desarrelament que sofreix Austerlitz.

Tanquem aquest apartat de la guia amb la immensa tasca del Club Editor per presentar a Catalunya el petit gran heroi entre els supervivents de l'Holocaust nazi: Aharon Appelfeld. Nascut el 1932 a Txernivtsí (Ucraïna), el 1940 la seva mare és assassinada i ell i el pare són deportats. El 1942, el nen de deu anys s’escapa del camp de Transnitria. Recollit el 1945 per l’Exèrcit Roig, travessa Europa, arriba a Itàlia i embarca cap a Palestina, on arriba el 1946.

Podeu llegir sense respirar "Tsili : història d'una vida" (Club Editor, 2013), salvant-vos al bosc amb ell. Si preferiu amagar-vos en un prostíbul, teniu "Flors d'ombra" (2009), o finalment podeu compartir els misterioros silencis d'un home ferit per sempre amb "En Bartfuss, l'Immortal" (2010).

Sobre la banalització del mal, cal tancar aquesta guia amb les reaccions actuals a l’Holocaust. El milor exponent que hem llegit sobre aquest tema és "El monstre de la memòria", de Yishai Sarid (Club Editor, 2020). Un historiador israelià s’especialitza en els mètodes d’extermini nazis. La seva feina és fer de guia als joves estudiants que viatgen a Polònia per conèixer aquests llocs i assessorar el govern d’Israel en la tasca de preservar la memoria de la Xoà.
Un text que no estalvia detalls dels mètodes d’extermini i constitueix una crítica al relat que construeix l’Estat d’Israel sobre la Xoà, i a com ens acostem avui dia als camps d’extermini, com si fossin un parc temàtic que fins i tot ens desperta admiració per l'eficàcia destructiva.

CÒMICS

Sens dubte el rei d'aquesta categoria és "Maus", d'Art Spiegelman (Inrevés, 2003), fruit de les vivències del pare de l'autor. Primer còmic guardonat amb un Premi Pulitzer el 1992, els humans es dibuixen com animals, diferents segons la nacionalitat, i s'utilitza el blanc i el negre. Quan acabes la lectura, l'efecte és tan depriment i profund com qualsevol altra obra d'art que arriba al fons del cor.

També destaca "Berlín", de Jason Lutes, un còmic monumental que mostra, a través dels ulls de la gent, la transformació de la ciutat alemana en baluard del nazisme. Lutes començà a publicar-lo de forma serialitzada el 1996. Fou escollida al 2005 com una de les 10 millors novel·les gràfiques de tots els temps per la revista Time. Ha guanyat cinc premis Eisner, dos Ignatz i un Harvey.

Altres:

"Las lobas", de Flore Balthazar (Ponent Mont, 2018) La vida d'unes dones a La Louvière, Bélgica, durant els quatre anys d'ocupació nazi.

"Adolf", d'Osamu Tezuka (Manga), en volums

"Irmina", de Barbara Yelin

"Los zapatos rojos", de Gérard Cousseau i Damien Cuvillier

"Els infants de la resistència", de Vincent Dugomier i Benoît Ers. Editorial Base, 2018 - (De moment hi ha 6 volums editats).

"El fotógrafo de Mauthausen: la historia del único testigo español en los juicios de Nuremberg y de su lucha por la verdad", de Salva Rubio, sobre la vida de Francesc Boix.

FOTOGRAFIA

"Francesc Boix: el fotògraf de Mauthausen", de Benito Bermejo (La Magrana, 2002), recull centenars de fotografies que documenten l’horror i crueltat dels camps d’extermini nazis, a partir d’imatges captades pel mateix Boix, i d’altres extretes directament dels arxius de les SS.

"Plus ultra: crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya", de Jordi Borràs (Pol·len, 2015). Borràs és il·lustrador i fotoperiodista especialitzat en reportatges sobre l’extrema dreta. Documenta manifestacions a Catalunya des de fa més d’una dècada.

ASSAIG / HISTÒRIA, POLÍTICA i PENSAMENT / MÚSICA - CINEMA - WEBS

Us enllacem a una guia de lectura antifeixisme molt treballada que va elaborar la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners la primavera de 2020. Fins i tot indica si hi  ha versió en ebook a Biblio Digital. 

Als documents que hi apareixen, hi afegirem els següents:

"Testimonis sense veu", de Josep Hereu (Eumo, 2020). Assaig sobre el terror impartit als camps nazis, però  també als Gulags soviètics.L'autor és filòsof i teòleg, estudiós del sobre el mal i sobre la condició humana.

"Els nous rostres del feixisme: conversa amb Régis Meyran", d’Enzo Traverso (Balandra, 2017). Sobre el resorgiment del feixisme en època actual.

"Els catalans als camps nazis", de Montserrat Roig (Edicions 62) Obra cabdal que relata la lluita per a la supervivència als camps nazis dels catalans republicans. El llibre s’elabora a partir de 50 testimonis, i en edicions més recents hi trobem una introducció històrica i comentaris sobre com Roig va escriure el llibre, a càrrec de la historiadora Rosa Toran.

"Els supervivents dels camps nazis", de David Serrano Blanquer. (UOC, 2016) Descriu de manera didàctica les característiques comuns en els deportats que aconsegueixen sobreviure. A través de les paraules d’autors canònics i supervivents anònims, se sistematitzen els mecanismes que porten els supervivents a testimoniar, la tipologia de testimoniatges i les seves problemàtiques (de llenguatge, temàtiques, morals...), les diverses maneres de reconstruir les seves vides, de crear famílies, i les seqüeles que traslladaran als descendents.

"Dotze anys al costat de Hitler". Testimoni inèdit de la secretària privada del Führer (1933-1945), de Christa Schroeder (Pagès, 2003)
L'any 1933, Christa Schroeder, una jove secretària del partit nazi, ingressa al servei exclusiu d'Adolf Hitler. Durant dotze anys treballa de manera incansable amb el Führer: de dia i de nit, a la cancelleria, a Berghof, al búnker de Berlín i no l'abandonà fins uns dies abans de la seva mort. L'any 1947 és descoberta per un agent francoamericà que li fa una llarga entrevista per encàrrec de l'exèrcit dels Estats Units. De les notes d'aquesta conversa en sorgeix el preuat testimoni de Christa Schroeder que permet descobrir la cara més íntima de la complexa personalitat d'Adolf Hitler.

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES / FICCIÓ

AMAT-PINIELLA, J. "K. L Reich". Club Editor, 1963. 276 p. (Club dels novel·listes ; 26)

ANGLADA, M.Àngels. "El violí d'Auschwitz". Edicions 62, 2013. 110 p. (Clàssics de la literatura juvenil ; 6) ISBN 9788429772418

ANTELME, Robert. "La especie humana". Arena Libros, 2001. 300 p. (Libros del último hombre ; 1) ISBN 8493070866

APPELFELD, Aharon. "Tsili : història d'una vida". Traducció d'Eulàlia Sariola. Club Editor, 2013. 180 p. (Club dels novel·listes ; 48) ISBN 9788473291804

APPELFELD, Aharon. "Flors d'ombra" Traducció d'Eulàlia Sariola. Club Editor, 2009. 251 p. (Club dels novel·listes ; 18) ISBN 9788473291378

APPELFELD, Aharon. "En Bartfuss, l'Immortal". Traducció d'Eulàlia Sariola. Club Editor, 2010. 151 p. (Club dels novel·listes ; 26) ISBN 9788473291477

BERTRANA, Aurora. "Entre dos silencis". Versió íntegra traduïda de l'original castellà per Núria Sales. Club Editor, 2019. 371 p. (Club dels novel·listes ; 3) ISBN 9788473292382

BERTRANA, Aurora. "Tres presoners". Club Editor, 2017. 158 p. (Club Editor jove ; 7) ISBN  9788473292191

BINET, Laurent. "HHhH". Traducció d'Anna-Maria Corredor. Edicions de 1984, 2012. 329 p. (Mirmanda ; 82) ISBN 9788492440672

CATALÀ, Neus. "De la resistencia y la deportación = De la resistència i la deportació". Memorial Democràtic, Generalitat de Catalunya, 2015. 431 p. (Memòria oral ; 4) ISBN 9788439393436

DELBO, Charlotte. "Cap de nosaltres tornarà ; seguit per Un coneixement inútil : (Auschwitz i després, I i II)". Traducció de Valèria Gaillard. Club Editor, 2020
339 p. ISBN 9788473292504

DELBO, Charlotte. "La mesura dels nostres dies : (Auschwitz i després, III)". Traducció de Valèria Gaillard. Club Editor, 2019
208 p. ISBN 9788473292344

DOMÍNGUEZ, Martí." L'esperit del temps". Proa, 2019. 431 p. (A tot vent ; 708) ISBN 9788475887753 (Premi Òmnium 2019)

DURAS, Marguerite. "El dolor". Traducció de Blanca Llum Vidal i Arnau Pons. Labreu, 2019. 197 p. (La intrusa ; 23) ISBN 9788494970252

FALLADA, Hans. "Sol a Berlín". Traducció de Ramon Monton. Edicions de 1984, 2011 695 p. (Mirmanda ; 80) ISBN 9788492440610

FOENKINOS, David. "Charlotte". Traducció de Mercè Ubach. Edicions 62, 2015. 215 p. (El Balancí ; 735) ISBN 9788429774375

FRANK, Anne. "Diari". Traducció d'Esther Roig. DeBolsillo, 2018 381 p. (DeBolsillo) ISBN 9788497594196

FRANKL, Viktor E. "L'home a la recerca de sentit : el camp de concentració viscut per un psicòleg". Traducció de Francesca Martínez
7a ed. Edicions 62, 2018 141 p. (Labutxaca) ISBN 9788499301143

FRENKEL, Françoise. "Una Llibreria a Berlín". Traducció de Mia Tarradas ; pròleg de Patrick Modiano ; dossier de Frédéric Maria. Edicions de 1984, 2019. 311 p. (Mirmanda ; 187) ISBN 9788416987504

GROSSMAN, Vassili. "El infierno de Treblinka" Galaxia Gutenberg : Círculo de Lectores, 2014. 71 p. (Narrativa ; 29) ISBN 9788416252176

HAFFNER, Sebastian. "Historia de un alemán : memorias 1914-1933" Destino, 2001. 262 p. (Áncora y delfín ; 939) ISBN 8423333434

INGRAO, Christian. “Creer y destruir : los intelectuales en la máquina de guerra de las SS” (El Acantilado, 2017)
617 p. ISBN 9788416748488

KERTÉSZ, Imre. "Sense destí". Traducció d'Eloi Castelló. Quaderns Crema, 2003 258 p. (Biblioteca mínima ; 130) ISBN 8477273820

KERTÉSZ, Imre. "Sin destino" Traducció de Judith Xantus Fzarvas ; revisió d'Adan Kovacsics (El Acantilado, 2001).
263 p. (Narrativa ; 15) ISBN 8495359537

KLEMPERER, Victor. "LTI: La lengua del Tercer Reich". Traducció d'Adan Kovacsics. Minúscula, 2004. 410 p. (Alexanderplatz ; 4) ISBN 8495587076

LEVI, Primo. "Si això és un home". 4rta, ed. Pròleg de Vicenç Villatoro ; traducció de Francesc Miravitlles. Edicions 62, 2000.
234 p. (El Balancí ; 289) ISBN 8429741704

LEVI, Primo. "La treva". Traducció de Francesc Miravitlles. 2a. ed. Edicions 62, 1997.235 p. (El Balancí ; 304) ISBN 8429742999

LIPSZYC, Rywka, "El diari de la Rywka : la veritable història d'una nena jueva al gueto de Lódz" ; traducció de Josefina Caball. Empúries, 2015
194 p.  ISBN 9788416367153

MARTÍ, Carme. "Un cel de plom : una història de solidaritat, coratge i supervivència explicada per Neus Català i novel·lada per Carme Martí" Ara Llibres, 2017
6a ed. 336 p. ISBN 9788461639700

MORANTE, Elsa. "La historia". Traducció d'Esther Benítez. Lumen, 2018. 922 p. ISBN 9788426403339

NALKOWSKA, Zofia. "Medallones". Traducció de Bozena Zaboklicka i Francesc Miravitlles. Minúscula, 2009.
87 p. (Con vuelta de hoja ; 7) ISBN 9788495587503

OZYCK, Vynthia. "El xal" Traducció de Dolors Udina. Viena, 2010. 89 p. (El Cercle de Viena ; 17) ISBN 9788483305683

SANDS, Philippe. "Calle Este-Oeste : sobre los orígenes de "genocidio" y "crímenes contra la humanidad" . Traducció de Francisco J. Ramos Mena. Anagrama, 2017
601 p. (Panorama de narrativas ; 942) ISBN 9788433979919

SARID, Yishai. "El monstre de la memòria". Traducció de Roser Lluch i Oms. Club Editor, 2020
185 p. (Club dels novel·listes ; 87) ISBN 9788473292511

SCHIMMEL, Betty. "Els ponts de Budapest". Traducció de Miquel Izquierdo. Empúries, 2001. 287 p. (Narrativa ; 165) ISBN 8475968074

SCURATI, Antonio." M., el hijo del siglo". Traducció de Carlos Gumpert. Alfaguara, 2020. 819 p. ISBN 9788420437941 (Premi Strega 2019)

SEBALD, W. G. "Austerlitz". Traducció d'Anna Soler Horta. Flâneur, 2018. 335 p. ISBN 9788409032952

SPIEGEL, Renia. "El diari de la Renia : l'Holocaust a través dels ulls d'una adolescent". Prefaci i epíleg d'Elizabeth Leszczynska Bellak ; traducció del polonés d'Anna Rubió, Jerzy Slawomirski i de l'anglès de Neus Bonilla. Quaderns Crema, 2020. 347 p. (Biblioteca mínima ; 215) ISBN 9788477276197

STEINBERG, Paul. "Cròniques d'un altre món". Pròleg de Jorge Semprún ; traducció de Teresa Porredon i Ricard Bonmatí.
Edicions de 1984, 2000. 158 p. (Temps maleïts ; 13) 8486540763

TAIBO, Paco Ignacio. "Sabem com morirem: la rebel·lió del gueto de Varsòvia". Traducció d'Oriol Valls ; pròleg de Xavier Antich. Tigre de Paper, 2020. 166 p. ISBN 9788416855681

UHLMAN, Fred. "L'amic retrobat". Traducció de Dolors Udina. Columna, 2017. 139 p. (Clàssica ; 1145) ISBN 9788466422758

ZWEIG, Stefan. "Petita crònica : quatre narracions". Introducció d'Antoni Martí Monterde ; traducció de Mar Jiménez Buzzi. Edicions de la Ela Geminada, 2015. 130 p. (Trivium ; 7) ISBN 9788494342455

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES / CÒMICS

BALHAZAR, Flore. "Las lobas". Traducció de Carolina Smith de la Fuente. Ponent Mon, 2018. 190 p. ISBN 9788492444762

COUSSEAU, Gérard. "Los zapatos rojos". Guió de Gérard Cousseau ; il·lustracions de Damien Cuvillier. Ponent Mon, 2019. 95 p. ISBN 9788417318390

DUGOMIER, Vincent. "Els infants" de la resistència. Editorial Base. 6 volums: Les primeres accions ; Primeres repressions ; Els dos gegants ; L'Escalada ; El país dividit i Desobeir.

LUTES, Jason. "Berlín: ciudad de luz". Traducció d'Óscar Palmer. Astiberri, 2018. 153 p. (El sillón orejero) ISBN 9788416880751

RUBIO, Salva "El fotógrafo de Mauthausen". Il·lustracions Pedro J. Colombo. Norma, 2018. 154 p. ISBN 9788467930740

SPIEGELMAN, Art. "Maus: relat d'un supervivent". Traducció de Felipe Hernández. Trilita, 2015. 296 p. ISBN 9788416249060

TEZUKA, Osamu. "Adolf". Traducció de Jesús Pece. Planeta DeAgostini, 2001- (5 volums o edicions integrals)

YELIN, Barbara. "Irmina". Traducció d'Itziar Hernández Rodilla. Astiberri, 2019. 283 p. ISBN  9788417575236

REFERÈNCIES FOTOGRAFIA

BERMEJO, Benito. "Francesc Boix: el fotògraf de Mauthausen". La Magrana, 2002. 255 p. ISBN 8482643851

BORRÀS, Jordi. "Plus ultra: una crònica gràfica de l'espanyolisme a Catalunya". Pròlegs de Matthew Tree, Roger Prims i Carles Viñas. Pol·len Edicions, 2015
350 p. : il. col. ; 24 x 26 cm (Col·lecció De l'ull al dit) ISBN 9788486469634

REFERÈNCIES ASSAIG / HISTÒRIA

ADORNO, Theodor W. "Rasgos del nuevo radicalismo de derecha: una conferencia". Epíleg de Volker Weiss ; traducció de Teófilo de Lozoya i Juan Rabasseda. Taurus, 2020
89 p. ISBN 9788430622238

ALBRIGHT, Madeleine. "Fascismo : una advertencia". Col·laboració de Bill Woodward ; traducció de María José Viejo. Paidós, 2018. 350 p. (Estado y sociedad) ISBN 9788449334887

BERGER MULATTIERI, Gonzalo. "Les milícies antifeixistes de Catalunya: voluntaris per la llibertat". Eumo, 2018. 235 p. (Referències ; 62I ISBN 9788497666404

BRAY, Mark. "Antifa : el manual antifascista". Traducció de Miguel A. Pérez. Capitán Swing, 2018. 301 p. ISBN 9788494871078

CALDERS, Pere. "Sobre el feixisme, l'exili i la censura: tria d'articles i contes distòpics". A cura de Diana Coromines. Rosa dels vents, 2019. 274 p. ISBN 9788417627867

CANTAVELLA, Jordi. "El brigadista". Rosa dels Vents, 2015. 363 p. ISBN 9788415961505

CRUANYES, Toni. "Un antídot contra l'extrema dreta". Tres i Quatre, 2013. 187 p. (La memòria ; 7I ISBN 9788475029184

ECO, Umberto. "Contra el feixisme". Traducció de Maria Llopís. Ara Llibres, 2019. 58 p. ISBN 9788417804091

EMCKE, Carolina. "Contra el odio". Traducció de Belén Santana. Taurus, 2017. 237 p. ISBN 9788430618743

ENGLER, Mark. "Manual de desobediència civil". Traducció de Núria Parés Sellarès. Saldonar, 2019. 515 p. ISBN 9788417611170

"Epidemia ultra: la ola reaccionaria que contagia a Europa". ed. Franco Delle Donne i Andreu Jerez. 2019. 315 p. ISBN 9781093734850

FINCHELSTEIN, Federico. "Del fascismo al populismo en la historia". Traducció d'Alan Pauls. Taurus, 2019. 348 p. ISBN 9788430622009

GENTILE, Emilio. "Quién es fascista". Traducció de Carlo A. Caranci. Alianza, 2019. 222 p. ISBN 9788491815907

GRAMSCI, Antonio. "El fascismo: la sombra negra de cien años de barbarie". Traducció i edició de Carlos Clavería Laguarda ; epíleg de Luciano Canfora.  Altamarea, 2019. 214 p. ISBN 9788494957048

GRIFFIN, Roger. "Fascismo: una introducción a los estudios comparados sobre el fascismo" Traducció de Miguel Ángel Pérez Pérez. Alianza Editorial, 2019. 230 p. ISBN 9788491817208

HEREU, Josep. "Testimonis sense veu". Eumo, 2020. 221 p. ISBN 9788497666909

KARVALA, David. "El antifascismo del 99%: la lucha unitaria contra la extrema derecha y el racismo". Ediciones La Tempestad, 2019. 320 p. (No ficción ; 38) ISBN 9788479481650

MAJO, Adam. "Set de mal : desxifrant el feixisme del segle XXI". Pagès, 2020. 206 p. (Argent viu ; 155) ISBN 9788413031729

MANDEL, Ernest. "El fascismo". Traducció de Patricia Meneses Orozco. Akal, 1987. 78 p. (Akal bolsillo ; 179) ISBN 8473392564

MARTI-RUEDA, Jordi. "Brigadistes: vides per la llibertat". Tigre de paper, 2020. 151 p. ISBN 9788416855629

MURGIA, Michela. "Instruccions per fer-se feixista". Traducció de Mercè Ubach. Empúries, 2019. 117 p. (Biblioteca universal Empúries ; 262) ISBN 9788417016906

PAXTON, ROBERT O. "Anatomía del fascismo". Traducció de José Manuel Álvarez Flórez. Capitán Swing, 2019. 422 p. ISBN 9788494966811

RIEMEN, Ron. "Per combatre aquesta època: dues consideracions urgents sobre el feixism". Traducció d'Auke Oosterhoff. Arcàdia, 2017. 148 p. (Els petits d'Arcàdia) ISBN 9788494717451

SALAS, Antonio. "Diari d'un skin : un talp en el moviment neonazi". Columna, 2004. 350 p. ISBN 8466404910

SCHROEDER, Christa. "Dotze anys al costat de Hitler: testimoni inèdit de la secretària privada del Führer: 1933-1945". Traducció de Josep Tarragona. Pagès, 2005. 172 p. (Guimet ; 81) ISBN 8497792157

SERRANO BLANQUER, David. "Els supervivents dels camps nazis". UOC, 2016 (Vull saber ; 153). ISBN 9788491164210

SEIDMAN, Michael. "Antifascismos 1936-1945 : la lucha contra el fascismo a ambos lados del atlántico". Traducción de Hugo García. Alianza, 2017. 442 p. ISBN 9788491046110

SIDERA, Alba. "Feixisme persistent : radiografia de la Itàlia de Matteo Salvini" Amb textos de Ferran Casas i Jordi Borràs. Saldonar, 2020. 280 p. (Periodisme ; 7) ISBN 9788417611309

STANLEY, Jason. "Fatxa : com funciona el feixisme i com ha entrat a la teva vida". Traducció de Lucía Giordano. Blackie Books, 2019. 213 p. ISBN 9788417552268

THOMÀS, Joan Maria. "Feixistes!: viatge a l'interior del falangisme català". L'Esfera dels llibres, 2008. 211 p. (Punt de mira), ISBN 9788497346139

TODOROV, Tzvetan. "Los enemigos íntimos de la democracia". Galaxia Gutenberg, 2012. 203 p. ISBN 9788481099959

TRAVERSO, Enzo. "Els nous rostres del feixisme: conversa amb Régis Meyran" Balandra, 2017. 115 p. (Intervencions ; 5) ISBN 9788494784910

ZETKIN, Clara. "Com combatre el feixisme i vèncer". Edició de Mike Taber i John Riddell ; pròleg de Miquel Ramos ; traducció de Daniel Escribano. Tigre de Paper, 2019. 137 p. ISBN 9788416855490

 

 

Autora: Lola Anglada. Portada d'"El més petit de tots" (1937)

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

Comentaris

  1. El siglo XX fue muy prolífico en fascismos, tanto de derechas como de izquierdas.En mi opinión, el que tantas personas (con poca o mucha "cultura") apoyen los fascismos se debe a que desconocen lo que genera los fascismos, identifican el fascismo con con iconos expuestos en películas o novelas y no comprenden- porque es MUY FUERTE comprender eso_ que el fascismo está en la estructura caracterológica de la mayoría de las personas, independiente del género, estatus económico o cultural.Tenemos un claro ejemplo en La Cataluña de hace unos pocos años: Unos dos millones de personas apoyaron apasionadamente el "proces" sin percatarse de que ese movimiento estaba contaminado de un fuerte componente fascista; se pretendía luchar contra un españolismo fascista y se acabó, como tantas veces en la historia, reproduciendo elementos fascistas del enemigo. Mobilizar a "masas" con arengas populistas siempre tiene el mismo riesgo. En el siglo pasado, Wilhelm Reich fue una de las personas que más se esforzaron en hacer comprender esto y recomiendo la lectura de su "Escucha hombrecito", El breve ensayo de Erich Fromm "El carácter revolucionario" es también muy claro en perfilar el tipo de carácter antifascista que solo una minoría posee y la película "Dogville" de Lars Von Trier es lo mejor que he visto en el cine para desgranar las complejas estructuras sicológicas de las que se alimentan todos los fascismos. Salud y cultura crítica.

  2. Afegiu el llibre d'Albert Salvadó: el relat de Günter Psarris. Novel·la ben documentada. Escruixidor!.

  3. Sobre els Nazis falten les dues novel·les d'Aurora Bertrana:"Entre dos silencis" i "Els tres presoners".

    De la postguerra espanyola, les novel·les de Sierra Fabre, que són sèrie negra però ambientades en el franquisme. I amenes de llegir

Escriu el teu comentari

Nosaltres som d'aquell 20 % de la població que llegeix més de 10 llibres l'any.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que apaguen la tele per obrir un llibre.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que ens adormim amb un llibre a la tauleta.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que es connecten a les xarxes per pescar llibres, i per opinar.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que entrem a les llibreries quan no és Sant Jordi ni Nadal.

Llibres i Companyia

Nosaltres som dels que llegim mentre posem els canelons al forn i els nens a la banyera, o mentre posem els canelons a la banyera i els nens al forn.

Llibres i Companyia