Sentimental d'Albert Mestres
Ja sabeu que no m'agrada fer llegir els meus llibres al club, però com que hi havia molt d'interès per comentar la meva novel·la Sentimental vaig proposar a la Mercè dedicar una sessió a la saga Rubió, tres generacions d'intel·lectuals de primera fila que han marcat i que encarnen l'evolució de la nostra cultura. El primer, Joaquim Rubió i Ors (1818-1899), és el protagonista de la meva novel·la. Va ser el primer poeta romàntic en català i va donar un tomb a la literatura catalana irreversible que es batejaria uns anys més tard com a Renaixença. Antoni Rubió i Lluch (1835-1937), fill de Rubió i Ors, va ser el fundador de la filologia catalana, a més de ser-ho d'institucions tan importants com els Estudis Universitaris Catalans (1903-1939) i l'Institut d'Estudis Catalans (1907). Jordi Rubió i Balaguer (1887-1982), el seu fill, és un dels historiadors de la cultura més importants del segle XX, sobretot a casa nostra, a més de ser fundador de l'Escola de Bibliotecàries (1915) i organitzador de la Biblioteca de Catalunya (1907), fins llavors sense entitat pròpia. La seva primera dona, Maria Lois (1896-1933), va ser la primera professora titular de l'Escola de Bibliotecàries.
Enric Pujol
L'historiador Enric Pujol, fins ara director del Museu de l'Exili de la Jonquera i des de fa poc director el Memorial Democràtic, especialitzat en historiografia contemporània, ens parlarà de la significació de la saga Rubió.
Pel que fa a la novel·la, va sorgir mentre treballava en la tesi sobre Rubió i Ors. Em vaig adonar que tenia una quantitat d'informació sobre l'època i Barcelona que no podia desaprofitar. La idea es va encendre després d'una sessió del club dedicada a la novel·la Washington Square de Henry James, on es descriu una situació paral·lela a un dels episodis amorosos de joventut de Rubió i Ors.
Albert Mestres