Sorj Chalandon
L’itinerari lector que us proposem comença amb Retorn a Killybegs (Edicions de 1984, 2014). La dura història d’un espionatge allunyat de tota heroïcitat cinematogràfica en ple conflicte nord-irlandès. Un relat esfereïdor inspirat en la vida de Denis Donaldson, líder del Sinn Fein i amic de Chalandon, que va ocultar la seva vertadera identitat a tothom, família inclosa, durant més de vint-i-cinc anys. La seva confessió real, feta en roda de premsa l’any 2005, es pot trobar fàcilment. És impactant.
La segona parada és La quarta paret (Edicions del 1984, 2015). Chalandon s’endinsa en el complex conflicte libanès des del “cor esquinçat de Beirut” a través d’una representació d’Antígona on cadascú interpreta el seu paper. El narrador és un periodista perdut entre dos mons, en lluita permanent amb les seves contradiccions. Combats a fora, combats a dins.
Després d'aquestes dues lectures percebem una vibració literària singular, d’una bellesa profunda. Ja ens té atrapats, però encara no sabem el que ens espera.
Arribem a Professió del pare (Edicions de 1984, 2017). La seva infantesa novel·lada. Una bomba atòmica que ens deixa sense alè. És increïble el que ens està explicant. El petit Émile creix dins d’un deliri familiar absolut, amb un pare que creu tenir la missió de matar De Gaulle. Es pot explicar una experiència d’aquesta magnitud sense caure ni en el victimisme ni en la fantasia de la superació? Sí. Chalandon ens mostra les seves ferides obertament, sense pal·liatius ni amagatalls emocionals.
Potser us penseu que ara vindrà la baixada. No pas. L’última parada és, de moment, El dia abans (Edicions de 1984, 2019). Estem davant d’un (altre) llibre extraordinari. Marxem al nord de França, a la zona minera de Liévin-Lens, on l’any 1974 una explosió va matar quaranta-dos miners que treballaven sota unes condicions laborals terribles. Chalandon comença aquí però va molt més enllà i ens torna a atrapar en un món ple de patiment i de culpabilitat però també d’amor i humanitat.
Les novel·les de Sorj Chalandon tenen una força literària aclaparadora perquè és un grandíssim narrador que escriu des del fons del seu propi dolor i no ens estalvia res ni jutja mai ningú. La seva mirada honesta i, deixeu-m'ho dir, plena de misericòrdia, ens inquieta i ens reconforta a l’hora. Devoreu-lo.
Sorj Chalandon (Tunis, 1952) és un escriptor i periodista francès. Ha treballat al diari Libération com a corresponsal de guerra en països com el Líban, Irak, Somàlia o Afganistan. Les seves obres han estat traduïdes al català per Josep Alemany.
Mercè Barnadas Serrallonga