Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Els llibres d'El Gust de la Paraula - 2017

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia


Aquesta tercera edició d’El Gust de la Paraula la dediquem a un dels plats de subsistència per excel·lència: l’escudella o sopa. El Gust de la Paraula és un projecte creat per la biblioteca i l’oficina de turisme que pretén combinar les dues àrees a través de la literatura i la gastronomia.
Us presentem els llibres protagonistes d’aquesta edició. Els podreu comprar a les llibreries de Caldes: Can Tau i Can Solés, a qui agraïm des d’aquí la seva col·laboració. Podeu adquirir-los durant les activitats que organitzem o als propis establiments.

Un llibre divertit i completíssim de receptes tradicionals recuperades de diferents llibres pel vilobinenc Germà Coenders, que serà qui ens farà la demostració gastronòmica al matí (11h). Les receptes que ens cuinarà les ha extret d’aquest llibre i  les ha adaptat a la cuina termal. Mireu com se’ns presenta:


Vet ací la meva primera confessió. No sóc vegetarià però als vegetarians us haig de donar tota la raó en una cosa: avui dia es menja massa carn i peix. Ara que ens el podem pagar, només cal mirar els gran àpats socials, de feina, o de banquets, casaments, bateig i comunions: marisc de primer i filet de segon. Per postres, la fruita ni tocar-la. Amb sort, en tot l’àpat, només el vi, el cafè, la copa i el “puro” són d’origen vegetal.

Un altre dels seus llibre, d’edició molt humil però absolutament original és (atenció!) un recull de receptes amb conill... en vers!

CONILL AMB ALL I JULIVERT

Aquest és dels conills més senzills.

Cal tallar-lo a talls en petits,

fregir-lo i, quan li manqui poc.

all i julivert trinxarts a l'engròs.

 

El llibre amb el qual ens vam inspirar per fer tota aquesta edició ha estat el recull de sopes, ranxos i escudelles de Catalunya que acaba d’editar Edicions Sidillà. La responsable de l’edició, Judit Pujadó, el vindrà a presentar.

El títol no podria ser més d’actualitat. A cadascun dels ranxos o sopes de llibre hi trobem la seva història i la recepta. Al pròleg, de Pep Salsetes, hi trobem l’origen de la sopa en general de la paraula “escudella” en particular.


Els brous tenen una base prehistòrica ja que després de la tècnica culinària de la brasa apareix la de la cocció per ebullició. Això s’esdevé fins i tot abans que aparegui la terrissa. Aprofitem per dir que tant la cuina com l’agricultura, segons els estudiosos, són invents femenins. L’ebullició sense terrissa es feia omplint la cavitat d’un tronc o d’una carbassa seca amb elements vegetals, animals o altres i aigua, aconseguint l’ebullició mitjançant la introducció continuada de pedres roents. Qui sap si així va començar el fonament de la llegenda de la sopa de pedra...A l’edat mitjana, l’escudella, estri semiesfèric construït amb diversos materials, fang, fusta, metalls, va donar nom al contingut. Aquest bol servia per escudellar tant menjars salats com caldosos.


A banda dels llibres de temàtica gastronòmica hi afegim els de ficció, que lliguem d’una manera o altra amb la nostra activitat. Aquesta vegada ens hem trobat un llibre petit però molt evocador que comença així:

Calia esperar o bufar perquè la sopa es refredés una mica. Llavors començava el joc de llegir paraules submergides, o el de rescatar lletres amb la cullera i provar de reconstruir l’ordre alfabètic al voltant del plat.


Pruden Panadès recorda moments d’una infantesa a Barcelona, tot i que és més un lloc en el temps que no en l’espai i ens hi podem reconèixer siguem d’on siguem. Instants en forma de capítols sense excessos sentimentals, amb el to just per fer-ne el que es diu bona literatura. Panadès també ens presentarà el seu llibre i ens parlarà del que acaba de publicar amb Godall Passamaneria.

Una mica més tard (20h) us oferirem una obra de teatre inspirada en el llibre Cosins de Tarzan. Porta el mateix títol i la interpreta l’actriu Cristina Cervià, acompanyada del músic de l’Orquetra Fireluche Domènec Boïgues.

A la biblioteca hi trobareu una exposició de contes relacionats amb la sopa. El clàssic Sopa de Pedra però també d’altres. Un ens ha arribat en forma de regal des de Nàpols i és aquest tant bonic.
El regal és de l’Esther Suriñach (gràcies!), col·laboradora d’ El Gust de la Paraula en aquesta i anteriors edicions.

I acabem amb música, tal i com farem el 18 de novembre. Tòfol Martínez ens oferirà un concert de blues amb el seu grup: Tòfol Martínez Trio. És ell qui ens recomana aquest llibre que repassa la història del blues: de la música i dels seus músics.


La gente me sigue preguntando dónde surgió el blues, y todo lo que puedo decir es que, cuando yo era un muchacho, siempre estábamos cantando en los campos. En realidad no cantábamos, ya sabes, gritábamos, pero inventábamos nuestras canciones sobre cosas que nos estaban sucediendo en aquel momento, y creo que es allí dónde empezó el blues” (Son House, 1965)

Nou comentari