Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

John Millington Synge

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

John Millington Synge (1874-1909) és un autor fonamental de la literatura irlandesa en anglès del segle XX, sense la dimensió internacional d'altres dels grans noms, com ara Oscar Wilde, W.B. Yeats, James Joyce o Samuel Beckett. Precisament Yeats el va induir a explorar el seu propi país i d'aquí van sortir les famoses narracions de Les illes Aran i el seu teatre, algunes de les obres més conegudes del qual són Genets cap a la mar (1904), El saltimbanqui del món occidental (1907) i El pou dels sants (1905). Synge es va comprometre amb la recuperació del gaèlic i el moviment independentista irlandès, llavors incipient.

A l'ombra de la fondalada és una obra molt divertida, d'un cert sarcasme, ambientada a la zona rural on encara llavors es parlava gaèlic. Això va plantejar a Synge una contradicció. D'una banda, els personatges, a la vida real, haurien parlat gaèlic. De l'altra, el seu públic dublinès de l'Abbey Theater no entenia el gaèlic. El que va fer doncs Synge és inventar una llengua en anglès que fes entenent que els personatges parlaven gaèlic. Aquesta curiosa operació és el que vaig intentar recrear a la meva traducció. Penso que aquest tractament del llenguatge i la qualitat grotesca de molts personatges del teatre de Synge són indispensables per entendre l'obra de Samuel Beckett.

Albert Mestres

Com que l'obra és molt curta i ens ho passarem molt bé representant-la, i això potser deslluiria el nostre club, us proposo que llegiu també aquesta obra de Beckett, encara més curta, per comentar-la el mateix dia.

Ens trobarem per representar A l'ombra de la Fondalada i comentar les dues obres el divendres 3 de març a les 19:30.

Comentaris

Mila
27 de gener de 2017 - 18:57

Doncs começarem a escalfar motors...!

Nou comentari