La Biblioteca Pública Jaume Vicens i Vives, inaugurada el maig de 2003, disposa d’una superfície útil de 763 metres quadrats i es distribueix en dos nivells.
A la planta baixa hi trobem la zona d'acollida i informació, la secció infantil, l'àrea de revistes i diaris, la fonoteca, la zona de préstec i el servei de fotocòpies, així com la sala polivalent, amb una entrada independent. A la segona planta hi trobem les zones de consulta, la mediateca amb el material audiovisual i l’espai de cinema.
Complementen l’espai, els patis exteriors, habilitats com a zona de lectura i d’activitats per als infants.
L'equipament ha estat dissenyat com una gran nau que permet la mobilitat total de l’usuari i la flexibilitat de les instal·lacions, on les prestatgeries, les taules, les butaques, etc., apareixen com a objectes dipositats amb la màxima llibertat sobre el paviment, i creen les àrees que en cada moment siguin necessàries. D’altra banda, el grafisme i disseny emprats en el conjunt de l’edifici, orienten l’usuari en tot moment pels diferents espais.
La Biblioteca de Roses va ser creada l’any 1955 i transferida el 1979 per l’Administració central a la Generalitat, que vista la precarietat de les instal·lacions i l’estat lamentable del fons, la va considerar tancada. El 8 de març de 1990 es va signar l’acord de col·laboració per restablir els serveis bibliotecaris a Roses. El conveni establia la titularitat municipal de la Biblioteca i la seva integració a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya - Diputació de Girona. El 5 de maig de 1990 es va inaugurar una nova seu provisional de la Biblioteca, remodelada i en nou emplaçament. L’any 1996 es va traslladar als baixos d’un edifici d’habitatges situat al carrer Pep Ventura.
El creixement poblacional viscut a Roses durant els darrers anys, així com l’augment progressiu dels serveis que ofereix la Biblioteca, van motivar la creació d'un nou equipament ja que la seu provisional, amb una superfície de 350 metres quadrats i que no permetia cap tipus d’ampliació, resultava insuficient per a la demanda existent i per cobrir el que preveu el Mapa de Lectura Pública de la Generalitat.