La missió de la Biblioteca Pere Calders és promoure el desenvolupament cultural, creatiu, personal i professional de tots els ciutadans de Llançà i els del seu entorn, o que hi tinguin alguna relació.
Com a servei públic i gratuït, la Biblioteca ajuda a garantir la igualtat d'oportunitats d'informació i adeqüa els seus serveis a les necessitats de la població tot integrant-la dins el moviment cultural i de lleure del municipi.
Volem treballar amb eficiència i eficàcia mirant decididament cap al futur des de la nostra perspectiva local, amb el compromís de millorar d'una forma permanent.
Per arribar a aconseguir la nostra missió, necessitem la col•laboració de tots els ciutadans, facilitant així l'ús d'aquest servei i assegurant la convivència dins de la biblioteca. És per això que s'ha elaborat aquesta normativa d'ús i es demana als usuaris que la segueixin i respectin.
Accés a la Biblioteca
Requisits per a la convivència i bon funcionament
Condicions d'ús dels serveis
El carnet de la Biblioteca
Ús d'Internet
Es poden emportar com a màxim 30 documents al mateix temps entre:
15 documents en format paper (repartits en 7 revistes i 8 llibres) durant 30 dies.
15 documents en format audiovisual (5 dvd's, 5 cd's i 5 cd-roms) durant 30 dies
1. Accés a la Biblioteca
La Biblioteca és un servei públic municipal obert a tots els ciutadans en els dies i hores que indica l'horari.
Els infants menors de 6 anys han d'anar acompanyats d'una persona adulta i no se'ls pot deixar sols a la sala infantil.
Els usuaris menors de 14 anys no poden accedir a les zones reservades als adults, excepte en els casos permesos pels responsables de la Biblioteca.
El personal de la Biblioteca pot demanar la identificació dels usuaris quan ho consideri necessari.
2. Requisits per a la convivència i el bon funcionament
La Biblioteca és un centre comunitari on ha de regnar la convivència i el respecte mutu. Cal mantenir-hi una actitud correcta; s'hi ha d'evitar sorolls, comportaments o activitats que puguin interferir en el bon funcionament dels serveis o molestar els altres usuaris.
Cal respectar el silenci i l'ordre, i per tant, s'utilitazarà de forma individual (tots els serveis, inclús l'Internet) i no es podran fer treballs en grup, ni treballs manuals amb cartolines i tisores.
Per raons de seguretat i higiene no es pot fumar ni pendre cap aliment o beguda.
No es poden bellugar les cadires del seu lloc.
Cal desconnectar els telèfons mòbils, o posar-los en silenci, durant la permanència a les sales.
El personal responsable de la Biblioteca pot expulsar del recinte, de forma temporal o permanent, a aquelles persones que incompleixin aquesta normativa d'ús o d'altres normes elementals de convivència, civisme i utilització de bens públics.
3. Condicions d'ús dels serveis
Cal deixar les motxilles, bosses o altres objectes personals, a les taquilles de l'entrada. La Biblioteca no es fa responsable d'aquests objectes, ja que els usuaris n'hauran de tenir cura.
La sala de lectura serveix per a consultar els fons de la Biblioteca. Per tant, es prioritzaran els usuaris que facin ús d'aquest fons.
Els punts de lectura a les sales no es poden reservar.
Els usuaris poden accedir lliurement a tots els documents.
Un cop consultats els documents cal deixar-los als carretons; només les enciclopèdies i les revistes i diaris es retornaran al seu lloc.
Els usuaris poden consultar els diversos ordinadors de catàleg o demanar ajuda al personal de la Biblioteca per conèixer els recursos de que es disposa.
Els serveis de la Biblioteca són gratuïts excepte els serveis especials de valor afegit com la impressió de documents, les fotocòpies, la duplicació de carnets extraviats i les despeses de reclamació de documents no retornats dins el seu termini, que tenen establerts preus públics. Aquests preus públics poden ser revisats periòdicament.
4. El carnet de la Biblioteca
Per fer-se el carnet cal portar el DNI o el passaport i/o el permís de residència, tot indicant l'adreça correcta i el telèfon. També es pot fer el carnet omplint el formulari per Internet.
Tenir el carnet suposa acceptar les normes de funcionament de la Biblioteca.
El carnet és personal i intransferible.
Els usuaris menors de 14 anys necessiten l'autorització dels pares.
Cal comunicar a la Biblioteca qualsevol canvi de domicili.
En cas de pèrdua cal comunicar-ho immediatament.
El carnet serveix per a totes les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.
5. Ús d'Internet
Per utilitzar aquest servei és necessari tenir carnet de biblioteca pública.
Les sessions tenen una durada màxima de d’una hora per l’ordinador de reserves, mitja hora per la resta d’ordinador i un quart per l’ordinador de sessions ràpides.
No està permès entrar a xats, jocs, pàgines de caire sexual o de continguts visuals que puguin ferir la sensibilitat d'altres usuaris.
Els menors de 14 anys necessiten l'autorització dels pares, conforme els permeten utilitzar Internet sota la seva responsabilitat.
6. Servei de préstec
Cal presentar sempre el carnet.
Amb aquest serveix s'ofereix la possiblitat d'endur-se a casa els documents de la biblioteca: llibres, cd's, videos, dvd's, revistes i cd-roms.
Les obres de referència, el fons especial Pere Calders, la Col•lecció Local sobre Llançà i la Mar d’Amunt, i els últims números de revistes i diaris, són exclosos de préstec, així com algun document molt consultat o que el personal cregui que no surti de la biblioteca per un període determinat.
Es poden emportar com a màxim 30 documents al mateix temps entre:
15 documents en format paper (repartits en 7 revistes i 8 llibres) durant 30 dies.
15 documents en format audiovisual (5 dvd's, 5 cd's i 5 cd-roms) durant 30 dies.
Passat el seu termini, qualsevol document en préstec pot ser renovat fins a 2 vegades, sempre i quan cap altre usuari l'hagi reservat. La renovació es pot fer a la Biblioteca, per telèfon, per correu electrònic o per Internet
Cal tenir cura dels documents deixats en préstec i per tant no es poden doblegar les pàgines dels llibres, ni subtrallar ni retallar cap mena de document
En el cas dels audiovisuals, cal agafar sempre els discos campactes amb cura, evitant cops i ratlladures. Les cintes de video s'han de tornar rebobinades
No es poden fer còpies dels documents audiovisuals.
Cal retornar els documents dins el seu termini. Els retards comportaran despeses de reclamació i/o exclusions temporals del servei
En el cas de pèrdua o deteriorament d'un document, l'usuari haurà de restituir-lo o abonar el seu preu
Es realitzaran préstecs de lots de documents a associacions, escoles i institucions que ho demanin, previ acord amb els directors dels centres
Si un lector vol un llibre que no es troba a la Biblioteca, el pot demanar a una altra biblioteca del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que el tingui disponible, mitjançant el servei de préstec interbibliotecari. Els llibres estaran subjectes a la mateixa normativa que els propis.
PREUS PÚBLICS Estan obligats al pagament dels preus públics aquells que es beneficiïn dels serveis o activitats pels quals cal satisfer-los. Aquest preus poden ser revisats o modificats periòdicament.