La Biblioteca

Història de la biblioteca

Uns mots d'història

El dia 28 de juliol de 1968 obre les portes, per primera vegada, una biblioteca pública a la vila d'Arbúcies. Aquesta porta com a nom Casa de Cultura y Biblioteca Pública de Arbucias i es troba sota la responsabilitat de "la Caixa", en aquella època anomenada Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros de Cataluña y Baleares.

L'acte d'inauguració es realitzava després d'anys de negociacions, entre el 1928 i el 1935, època en què fou l'alcalde de la vila el Sr. Pepet Pol. La petició d'una biblioteca pel municipi s'expressa en un llibre d'actes de l'Ajuntament d'Arbúcies, per primera vegada, d'aquesta manera:

"...En la Villa de Arbucias a dieciocho de octubre de mil novecientos treinta y uno (...) una de las principales preocupaciones del Consistorio y no la menor, por cierto, era la de procurar una mayor divulgación de la cultura entre los habitantes de este término y su entorno, mediante la implantación de una biblioteca pública. Con todo y a pesar del buen deseo que a todos los concejales anima, avivado sin cesar por las continuas peticiones del vecindario, se presentan para su efectividad, a juicio de esta Alcaldía, dos inconvenientes que no hay posibilidad alguna de poder salvar: cuales son la falta de medios económicos para la adquisición del local y pago del personal adecuado, y la carencia de conocimientos indispensables para la selección de los libros que la biblioteca de referencia debe comprender. Para olvidar tales dificultades, no se ve al diciente otra solución que la de interesar con el mayor encomio a la Dirección de la Caja de Pensiones ...que ella misma se encargue de llevarla a cabo (...)" *

Amb els anys, la biblioteca se situaria al bell centre de la vila, al carrer Camprodon número 22. Aquesta, en obrir portes, comptava amb un fons de 1.186 llibres, entre els qual s'hi incloïa una petita secció de llibres i revistes d'àmbit local i sobre el Parc Natural del Montseny. Al principi només funcionava com a sala de lectura, i no fou fins el 1972 que es va iniciar el servei de préstec de llibres.

Durant aquests primers anys, la responsable fou la Sra. Maria Anna Casnova i Masferrer, la qual encara recorda com "la Caixa" havia habilitat un petit despatx dins la mateixa oficina bancària, i des d'on ella anava enregistrant i preparant els llibres per ser utilitzats a la biblioteca.

Com passa actualment, en aquells primers anys, també s'organitzaven tallers, cursos, xerrades, concursos, conferències... i se cedia el local a d'altres grups de la vila per a realitzar-hi activitats. En aquest sentit, destaquen diverses personalitats que puntualment es van vincular a alguna d'aquestes activitats: Mossèn Pere Ribot, Joan Alvareda, Ma. Aurèlia Capmany, Heribert Barrera, Maria Mercè Roca, entre d'altres.**

Tota aquesta activitat se succeeix durant 30 anys, ja que també després d'un temps de negociacions amb l'Ajuntament d'Arbúcies, el 1999 "la Caixa" cedeix la gestió de la biblioteca a l'Ajuntament, i per tant, esdevé municipalitzada.

La signatura d'acords de traspàs s'efectuà amb data 30 d'abril de 1999, i en aquells moments la biblioteca tenia un fons de 14.500 volums. Degut al canvi de titularitat, l'Ajuntament va acordar situar la biblioteca a l'edifici de Can Cornet, on encara som i de manera provisional.

Amb el pas dels anys, s'ha aconseguit que la biblioteca municipal d'Arbúcies fos integrada dins del Sistema de la Lectura Pública de Catalunya. Els fons documentals ja no només són en suport paper, sinó que trobem documents àudio, electrònics i un catàleg consultable en línia.

Estem a l'espera de poder endegar el projecte de nova biblioteca, i una mica com aquells primers anys, es fa notar la insistència dels vilatans que reclamen un nou espai ampli per a la biblioteca, el qual pugui acollir les persones i nous serveis.

Per últim, destacar que per acord del Ple del Consistori, la biblioteca passa a anomenar-se Biblioteca Pública Rafael Vilà Barnils en honor al poeta i escriptor local.

Vegeu l'enllaç a la pàgina principal si voleu saber-ne la biografia.

Referències bibliogràfiques:

*Medalla, Jordina. "La biblioteca", a Perxada, 2a època, núm.15, pàg.12-14.

**ídem a Perxada, 2a època, núm.16, pàg10-12

©Sílvia Fontbona Soms 

Biblioteca Rafael Vilà Barnils