Loading...
Club de Caldes de Malavella
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

Un viatge literari amb Àngel Burgas

per:
Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia

A la segona trobada del Club de Lectura Fàcil d’ahir érem poquets. Som conscients que tot just estem arrencant i intentem trobar el camí segons els diferents nivells de lectura en català de la gent del grup. Aquesta vegada vam convidar l’adaptador en Lectura Fàcil de “La volta al món en 80 dies” de Jules Verne. Igual que Phileas Fogg, amb l’Àngel Burgas vam viatjar, però nosaltres cap a la literatura d’aventures i romàntica del s. XIX. Una literatura condicionada pels avenços tècnics i el descobriment d’altres cultures, com a conseqüència del colonialisme europeu.

Vam començar amb Jules Verne i la seva obra: Miquel Strogoff i el paisatge siberià, vam passar pel Centre de la Terra i, és clar, vam donar la volta al món, un viatge exterior i interior. Vam continuar amb Stevenson cap a la L’iIlla del tresor (el primer pirata amb l’ull tapat i la cama de fusta) acompanyats de Dr Jeckyll i Mister Hyde. Ens vam trobar, envoltats de tenebres, a Frankestein i Dràcula (el primer vampir, les primeres mossegades al coll) . Burgas ens va parlar de com l’adaptació d’un clàssic pot ser la porta d’entrada al text original i del respecte cap a la mirada de l’autor que s’ha de tenir a l’hora de fer aquestes versions reduïdes. Ho va exemplificar amb el personatge del pare en la seva adaptació de Donetes de Louisa May Alcott, una història amb infinites variants literàries i cinematogràfiques.

Va ser molt interessant i ens va encomanar la seva passió per aquesta literatura que és la creadora de bona part del nostre imaginari actual.

 

La propera lectura serà un canvi radical. Llegirem “El cafè de la granota” de Jesús Moncada. Com que hi ha dues versions, cadascú podrà escollir la que més li convingui. Els cinc relats de la col•lecció “Català fàcil” o el text original. Aquesta vegada no convidarem ningú i us proposo llegir algun dels relats en veu alta. En parlem. 

Comentaris

àngel
01 d'octubre de 2014 - 19:03

Gràcies a tots pels comentaris i per la rebuda a Caldes. Sempre ho dic: no llegir és perdre's una part fantàstica de la vida!

Mercè
19 de setembre de 2014 - 08:29

Va ser molt interessant, un escriptor molt simpátic i molt agradable sentir les coses que ens va explicar!.
Neus

Dolors
19 de setembre de 2014 - 08:13

Gràcies a tu Mercè i l'Àngel Burgas per aquesta estona tan agradable que vàrem passar plegats.
La idea aquesta de llegir algun relat en veu alta hem sembla perfecte.

Nou comentari