La biblioteca Víctor Català de l’Escala, en tant que biblioteca pública, té com a objectius principals facilitar instruments que ajudin a garantir, fomentar i satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i lleure de tots els ciutadans de la població i rodalies, tant actius com potencials. En aquest sentit és, per tant, important la col•laboració amb les escoles, instituts i les institucions públiques locals, per a aconseguir despertar l’interès de la població cap a la biblioteca mitjançant estratègies de difusió, contribuint al foment de la lectura com una de les bases principals per a l’educació i per al desenvolupament personal i creatiu.
Així mateix, la biblioteca ha d’arribar a totes les persones que viuen a la nostra població i a aquelles que eventualment hi venen, tant per qüestions de feina com per fer turisme, de manera que tots ells hi puguin trobar allò que necessitin o bé se’ls orienti de la millor manera per atendre aquesta necessitat.
Normes d'ús de la biblioteca
Servei de consulta i/o préstec de documents:
El servei de consulta a la biblioteca és lliure i gratuït per a tota persona que vulgui accedir-hi.
Tota persona que vulgui utilitzar el servei de préstec, haurà de disposar d'un document d'identitat.
L'usuari de la biblioteca haurà de fer-se un carnet que l'acrediti com a tal, i presentar-lo al taulell, cada cop que es vulgui utilitzar el servei de préstec.
El carnet de la biblioteca permet a l'usuari emportar-se en préstec alhora 15 llibres, 5 DVD, 5 CD, 5 CDR, 5 publicacions periòdiques
Els documents es poden tenir en préstec durant un període de 30 dies.
L'usuari podrà renovar dues vegades el préstec del material, sempre que no existeixi cap reserva d'ús d'un altre usuari sobre el mateix.
Els llibres són propietat de la biblioteca per a l'ús de tots els seus usuaris i, per tant, s'han de retornar en el termini proposat i en les mateixes condicions que s'han prestat.
En cas de retornar el material prestat amb retard el programa de gestió imposarà automàticament una sanció que consisteix en no agafar llibres durant un període de temps determinat.
En cas de retornar el material prestat en males condicions s'haurà d'abonar l'import corresponent.
Existeix un catàleg col·lectiu de les biblioteques pertanyents a la Xarxa de la Generalitat de Catalunya, conegut amb el nom d’ “ARGUS”, on l'usuari pot localitzar un document per títol, autor, paraula clau, topogràfic...http://elmeuargus.biblioteques.gencat.cat/
La biblioteca ofereix un servei de préstec interbibliotecari, petició de llibres a altres biblioteques, que romandrà inactiu des de l'1 de juliol i fins al 30 d'agost.
Les normes d'ús sobre el material servit sota el règim de préstec interbibliotecari seguirà les mateixes pautes especificades anteriorment.
Connexió a Internet i Wi-Fi
La biblioteca disposa de set ordinadors connectats a Internet per a ús públic _ cinc per a adults i dos d'infantils, destinats a la recerca d'informació i aprenentatge. Un dels ordinadors és per a sessions ràpides de 15 minuts
Per poder utilitzar els ordinadors, l'usuari s'haurà de donar d'alta al servei d'internet al taulell de la biblioteca
En cas que l'usuari sigui menor de 10 anys, haurà de venir acompanyat d'un adult per poder connectar-se.
Un cop donat d'alta, l'usuari disposarà de la seva contrassenya d'accés per fer ús del sistema.
En cas de connectar-se a internet amb els ordinadors propis de la biblioteca, l'usuari disposa d'una hora al dia de connexió, amb un màxim de 20 sessions mensuals.
En cas de connectar-se al Wi-Fi de la biblioteca amb el dispositiu personal (portàtil, tablet, telèfon...) l'usuari disposa de dues hores al dia de connexió, amb un màxim de 30 sessions mensuals.
L'us de l'ordinador destinat a sessions ràpides de 15 minuts, no computa en el temps mensual utilitzat.
En cas que l'usuari vulgui fer servir el servei d'impressions, únicament disponible quan s'utilitzen els ordinadors propis de la biblioteca, haurà de fer el pagament prèviament al taulell. El crèdit no consumit, romandrà al registre de l'usuari per a properes impressions.
Aplicació eBiblio
eBiblio és el servei de préstec de continguts digitals de les biblioteques públiques catalanes, catalunya.ebiblio.cat.
Per utilitzar el servei eBiblio, caldrà:
Disposar del carnet d'usuari de qualsevol biblioteca pública catalana
Al registre d'usuari de la biblioteca hi haurà de constar un correu electrònic.
Disposar d'una connexió a internet per fer els tràmits de préstec i descàrrega
Disposar d'un suport lector: Un ordinador amb el programa Adobe Digital Editions, un lector de llibres electrónics compatible amb Adobe DRM o bé un dispositiu mòbil amb l'app gratuïta eBiblio.
Demanar a la vostra biblioteca el tríptic informatiu Guia d'ús, sobre l'accés a eBiblio.
Pel que fa a la normativa concreta de préstec a través de eBiblio, heu de saber que:
Podeu tenir en préstec quatre documents simultàniament durant 21 dies.
També podeu fer renovacions del document que tingueu prestat (sempre que no l'hagi reservat un altre usuari). La renovasió s'activa 3 dies abans d'acabar el préstec.
Podeu reservar fins a dos documents a l'hora, en cas que no es trobin disponibles.
Si voleu, podeu tornar un document abans que expiri la data de venciment (aquesta opció no está disponible des de la pàgina web). Es poden fer un màxim de 15 devolucions anticipades al mes.
Disposeu de tutorials de consulta a l'apartat Com funciona ebiblio. En cas de dubte, podeu escriure un correu electrònic a e-biblio.cultura@gencat.cat
Activitats culturals a la biblioteca
Pel que fa a les normés d'ús per als usuaris d'activitats culturals que es realitzin a la biblioteca, degut a la naturalesa dispar de les mateixes, s'aplicarà de forma individual, mantenint sempre els màxims estàndars de respecte, cortesia, educació i convivència.