Els plats més picants de la cuina tàrtara, d’Alina Bronsky
Club de lectura - Tertúlia literària
Comentarem la novel·la Els plats més picants de la cuina tàrtara d’Alina Bronsky, traducció de Clara Formosa Plans (Editorial Les Hores).
La Rosalinda és una antiheroïna egocèntrica, cruel, impacient i de caràcter agre, arquetip de la matriarca soviètica, i la narradora i protagonista d'aquesta tragicomèdia familiar, situada a cavall de l'URSS i Alemanya, que és també un retrat de la realitat de la nova Europa.
Quan la neta de la Rosalinda, el naixement de la qual va intentar evitar anys enrere per tots els mitjans possibles en quedar embarassada la seva filla, s'enamora d'un escriptor alemany interessat en la cuina tàrtara, l'àvia veu l'oportunitat d'escapar de la Rússia postsoviètica. Però, instal·lades ja a Alemanya, la precària relació entre la Rosalinda, la seva filla i la neta anirà pel camí del pedregar.
Alina Bronsky (que és el seu nom artístic) va néixer a Ekaterinburg (a l'antiga URSS), l'any 1978. De pare físic i mare astrònoma, es va traslladar a Alemanya amb la família a inicis dels 90, quan encara era una adolescent. Es va adaptar bé, va aprendre alemany de seguida i va ser una alumna brillant. Posteriorment, va començar a estudiar Medicina, però el seu interès per l'escriptura i el seu talent per a les lletres la van dur a deixar la carrera. I a treballar primer en una agència de publicitat i després com a periodista.
Va estar casada i d'aquest matrimoni va tenir tres fills. Va quedar vídua i actualment comparteix la vida amb un altre home, amb qui ha tingut una filla. Viu a Berlín.
Escriu i fa tota la seva vida pública en alemany (el rus l'utilitza només en l'àmbit privat i familiar). La seva primera novel·la, Scherbenpark (2008), va ser un èxit de vendes i critica. Bronsky va irrompre en el panorama literari amb molta força.