La Biblioteca

LA BIBLIOTECA

LA BIBLIOTECA MUNICIPAL DE BOLVIR

El terme municipial de Bolvir està situat al cor de  la comarca de Cerdanya.

La Biblioteca Les Homilies d’Organyà de Bolvir va ser inaugurada durant el mes de juny del 2015 per oferir al poble un espai de cultura, lleure, informació i coneixement, de fàcil accés lliure i gratuït obert a totes les edats i a tothom.

A partir del novembre de 2020 la biblioteca es va traspassar a les noves instal·lacions dels Porxos de Cal Fanxico, al Carrer de la Font nº 2, just a la vora de l’Ajuntament i en el mateix edifici que la Plaça de Sant Isidre, l’Auditori municipal i el Gastrobar Terra de Pics.

L’espai està format per una sala de lectura per als adults i un racó per als infants que forma part de la Xarxa de Punts de Lectura (XPIL) de la Diputació de Girona.  A la Biblioteca hi podem trobar un ampli ventall de llibres de fantasia i novel·la i també hi podeu llegir revistes, el diari i còmics actuals. També disposem d’ordinadors per navegar per internet i una xarxa wi-fi amb fibra òptica per poder connectar dispositius i estudiar o teletreballar.


Paral·lelament al servei de préstec, durant tot l’any, es programen activitats de foment i animació a la lectura, presentacions, contacontes i tallers de manualitats. 

 

PER QUÈ LA BIBLIOTECA DE BOLVIR PORTA EL NOM DE LES HOMILIES D'ORGANYÀ?

Les Homilies d'Organyà és el primer text registrat que es va trobar en Català.

Les Homilies d'Organyà és un fragment de sermonari destinat a la predicació de l'Evangeli i descobert a la rectoria d'Organyà el 1904. Representa un dels documents literaris més antics escrits en llengua catalana. Són la traducció al català d'uns sermons escrits en occità i mostren l'ús de la llengua catalana en la predicació adreçada al poble. El manuscrit original es troba a la Biblioteca de Catalunya, mentre que a Organyà se n'exposa una reproducció.

Aquestes homilies varen ser descobertes per Joaquim Miret i Sans, historiador i jurista, el setembre de l'any 1904, tot regirant en la rectoria d'Organyà els pergamins de l'arxiu de l'extingida col·legiata de Santa Maria, que fou fundada pels senyors de Caboet en el segle x o principis del ix. 

Més endavant varen ser trobats altres fulls que complementaven els primers, de manera que avui el manuscrit consta de 8 folis escrits per ambdues cares, amb un total de 16 planes.