La Biblioteca

Lletres al Claustre

2023: Les veus d'Al·là

L'Islam és més que una creença i generà una important cultura que influí a la d'Occident. I és en la vessant literària d'aquesta cultura que s'endinsa la quarta edició del cicle de conferències Lletres al Claustre.

coordina i presenta: Dolors Bramon


CICLE DE CONFERÈNCIES

Dimecres 5 de juliol / 20 h / Claustre del Monestir
CONFERÈNCIA
Comencem pel començament: l'Alcorà
a càrrec de Dolors Bramon

Els àrabs eren un conjunt de tribus d'on sorgí el Profeta Muhàmmad (610) i s'inicià una nova manera d'entendre Déu, que coneixem per Islam. La doctrina fou recollida en el llibre de l'Alcorà. L'expansió àrab i la seva cultura marquen una fita a la història de la humanitat.

Dolors Bramon és Doctora en Filologia Semítica i en Història Medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona. Enguany ha rebut la Creu de Sant Jordi «per la seva recerca i divulgació en diversos àmbits de la història política i social de Catalunya». És nascuda a Banyoles.


Dimarts 11 de juliol / 20 h / Claustre del Monestir
CONFERÈNCIA
De trobairitz i poetes andalusines
a càrrec de Glòria Sabaté

A l'Edat Mitjana, les poetes andalusines i les trobairitz occitanes són un bon exemple de dones que lluiten per trencar el paper que la societat els té assignat i prenen la paraula. Sense elles el llegat de la lírica europea medieval no seria el mateix.

Glòria Sabaté és Doctora en Fillogia Catalana, escriptora, professora de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona i investigadora especialitzada en l'Edat Mitjana, autora de diversos estudis acadèmics sobre literatura medieval. És nascuda a Barcelona.


Dimarts 18 de juliol / 20 h / Claustre del Monestir
CONFERÈNCIA
Les vies del misticisme islàmic
a càrrec de Theo Loinaz

A través d'una selecció de fragments literaris ens atansarem al concepte de fanà o anorreament del jo, element clau del sufisme algunes de les interpretacions del qual han estat condemnades, per raó del seu potencial subversiu, com a herètiques per les ortodòxies islàmiques.

Theo Loinaz és professor associat del Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica de la Universitat de Barcelona. S'ha especialitzat en història de la tradició farmacognòstica arabo-islàmica i en la transmissió de textos d'astrologia en llengua catalana durant l'Edat Mitjana. És nascut a Donosti.

Dimarts 25 de juliol / 20 h / Claustre del Monestir
CONFERÈNCIA
Els tresors ocults de Les mil i una nits
a càrrec de Margarida Castells Criballés

Què coneixem de Les mil i una nits? Les nostres idees sobre aquest clàssic universal estan massa condicionades per versions apòcrifes i adaptacions infantils. És hora d'un "Obre't, Sesàm!" que ens descobrixi l'autèntic contingut de la biblioteca de Xahrazad.

Margarida Castells és traductora de l'àrab, investigadora i professora. Coautora de dues versions dels reculls d'històries de Les mil i una nits i dels relats de viatges d'Ibn Battuta. També ha format part de diverses expedicions de catalogació i conservació de manuscrits als països de l'àrea mediterrània. És nascuda a Torelló.

 

Guia de lectura: Les veus d'Al·là