La Biblioteca

La Biblioteca

Reglament de règim intern

Publicat al B.O.P. de Girona núm. 99 , 23 de maig 2001

Article 1.- Objecte:

El present reglament de règim intern té com objectiu facilitar l’apropament de l’ús de la Biblioteca Municipal a tota la ciutadania, ajudant a satisfer les necessitats d’informació, educació i lleure de tots els vilatans; per tal que la biblioteca sigui un fons d’informació cultural així com un centre de promoció de la lectura.

Article 2.- Legislació aplicable:

Aquest reglament s’empara i fonamenta en la vigent legislació local.

Article 3.- Interpretació i competències:

La interpretació de l’establert en aquest reglament correspon als òrgans competents de la Corporació.

a) Al Plenari municipal, la modificació total o parcial d’aquest reglament així com la seva derogació.
b) A l’Alcaldia-Presidència, la incoació d’expedients sancionadors si s’escau, i l’adopció de quantes decisions consideri oportunes per a un millor servei.
c) A la Comissió de Govern, les competències de gestió diària del servei de Biblioteca, i les que li deleguin els altres òrgans.

Article 4.- Nom i seu de la Biblioteca:

La Biblioteca s’anomena BIBLIOTECA MUNICIPAL “PERE CALDERS” i té la seva seu a la Casa de Cultura, ubicada a la Plaça Major, s/n d’aquesta vila.

Article 5.-Accés a la biblioteca:

a) La biblioteca és de lliure accés a tots els ciutadans.
b) Els menors de set anys només hi poden accedir acompanyants d’un responsable.En cas de quedar-se sols, la Biblioteca no es responsabilitza del control de sortida de la mainada ni dels seus estris.
c) Davant actituds i comportaments impropis en un servei públic de les característiques d’una Biblioteca, es poden establir restriccions al lliure accés, reservant-se el dret d’admissió i l’obertura del corresponent expedient.

Article 6.- Drets dels usuaris:

a) A l’accés lliure a la Biblioteca.
b) A gaudir dels serveis que ofereix la Biblioteca.
c) A gaudir del suport i assessorament del personal bibliotecari, en la mesura del possible, per orientar-los en els diferents serveis que ofereix la Biblioteca.


Article 7.- Obligacions dels usuaris:

a) A la Biblioteca no està permès:

Menjar, beure ni fumar.
Escriure o fer senyals en qualsevol llibre i/o en qualsevol altre document de la Biblioteca.
Malmetre o maltractar qualsevol dels béns mobles i immobles que integren el conjunt de la Biblioteca.
Reservar places de lectura.
Fer fressa o sorolls innecessaris.

b) La Biblioteca no es responsabilitza dels béns personals de l’usuari.
c) Un cop acabada la consulta de qualsevol document, cal deixar-lo als llocs destinats a aquest ús.
d) Per tal de mantenir una perfecta harmonia i no destorbar, s’ha de adoptar una actitud correcta i de respecte, tal i com és d’esperar en una biblioteca.

Article 8

L’incompliment de l’establert en l’article anterior pot donar peu a l’expulsió temporal o definitiva de la Biblioteca, així com a no poder gaudir dels seus serveis, prèvia obertura del corresponent expedient. La resolució adoptada per l’òrgan competent esgota la via administrativa.

Article 9.- Dies d’obertura i horaris: 

Els dies d’obertura i horaris del servei s’establiran per acord de la Comissió de Govern. Els horaris s’amotllaran a les necessitats del servei.

Article 10.- Serveis que ofereix la Biblioteca:

    1. Servei de consulta:

El fons exposat a les sales és tant per a consulta com per al préstec.Els punts de lectura són concertats per a la consulta dels        documents de la Biblioteca, i es prioritzarà aquesta utilització per sobre de l’estudi amb material propi.


    2. Servei de préstec: Tots els materials que integren el fons de la Biblioteca poden ser objecte de préstec, a excepció de:

       a) Les obres de consulta habitual i d’ús freqüent.
       b) Els documents moderns i exhaurits i de difícil reemplaçament i/o els que tinguin caràcter d’únics.
       c) Les obres de valor històric.
       d) Els diaris i darrer número de cada revista i aquelles revistes destinades a la conservació.


El servei de préstec permet emportar-se fins a dos llibres o revistes , i un vídeo o CD o DVD.És un servei gratuït i obert a tots els ciutadans, i l’única condició que hi ha és la de presentar el carnet de préstec.Aquest carnet de préstec s’ha de sol.licitar personalment a la biblioteca i s’obté a l’acte de manera gratuïta per a empadronats, residents i residents temporals a Llançà, sempre i quan es facilitin les dades personals que ho acreditin (nom, adreça, telèfon i número de DNI). El preu públic per a l’obtenció del carnet per a no residents ni empadronats es fixa en 5.000 pessetes, podent-se revisar mitjançant acord plenari i amb els tràmits previstos.
Termini de préstec: El termini de préstec és de dues setmanes prorrogables si no hi ha hagut cap reserva d’un altre usuari.La pròrroga té una durada d’una setmana més, i es pot sol.licitar per telèfon.
Devolució: El retard en la devolució dels materials pot ésser motiu de sanció:el servei de préstecs es suspendrà un dia per cada dia de retard.
L’usuari: L’usuari que rep una obra en préstec ha de vetllar per la seva integritat i bona conservació i advertir al personal de la biblioteca de qualsevol desperfecte que hi observi.L’usuari que retorni un document malmès o no el retorni, si no és per causa justificada, està obligat a restituir-lo per un altre exemplar de la mateixa edició o, si està exhaurit, lliurar a la biblioteca el valor de l’obra.
La biblioteca es reserva el dret de restringir temporalment o definitivament el servei de préstec a aquells usuaris que no respectin el que s’estableix en aquest reglament.
Els duplicats dels carnets de préstec, llevat que se’n pugui justificar documentalment la seva sostracció (per exemple: presentant còpia de la denúncia feta al respecte), es cobraran a 500 pessetes als veïns empadronats i residents i a 1.000 pessetes a la resta d’usuaris.

    3. Activitats infantils:

La Biblioteca Municipal “Pere Calders” de Llançà oferirà periòdicament activitats destinades als nens i nenes , com per  exemple l’hora del conte, que és una activitat adreçada als infants per tal d’incentivar-los i motivar-los a la lectura.

Les dates i horaris de les activitats infantils es fixaran amb suficient antelació al tauler d’anuncis de la biblioteca i a l’agenda cultural editada per   l’Àrea de Cultura, o altres mitjans de què es disposi.

L’accés a aquestes activitats, és gratuït. Els menors de set anys hi hauran d’accedir acompanyats d’un responsable.


    4. Servei d’Internet:


A la biblioteca, l’ Internet és un recurs d’informació.No és permés d’utilitzar-lo per accedir a xats ni jocs.

Per connectar-se a Internet cal reservar hora al taulell d’informació.Les reserves es poden fer per telèfon.

Si no es pot utilitzar l’ordinador en l’hora reservada, cal comunicar-ho al personal de la biblioteca.D’aquesta manera l’ordinador podrà ser utilitzat per una altra persona i l’usuari podrà canviar l’hora.Cal respectar els horaris.

L’ordinador no podrà ser utilitzat per una sola persona més de 30 minuts al dia si hi ha altres persones que requereixen aquest servei, i un màxim de 2 hores setmanals .

Els nens, fins a catorze anys, hauran de connectar-se acompanyats d’un adult.

La Biblioteca no es fa responsable dels continguts que es troben a la xarxa.

La Biblioteca no pot garantir la privacitat absoluta dels missatges que es reben per correu electrònic tot i que pot disposar d’una carpeta individual si se sol.licita.

El preu públic d’aquest servei és fixat pel Ple Municipal d’acord amb els tràmits previstos.

   5. Servei d’ordinadors:


Per utilitzar l’ordinador cal reservar hora al taulell d’informació.Les reserves es poden fer per telèfon.

Per utilitzar l’ordinador cal deixar el carnet de préstec de la Biblioteca al taulell d’informació .

Si no es pot utilitzar l’ordinador en l’hora reservada, cal comunicar-ho.D’aquesta manera l’ordinador podrà ser usat per una altra persona i l’usuari podra canviar l’hora. Cal respectar els horaris.

No poden utilitzar l’ordinador més de dues persones.

L’ordinador no es podrà utilitzar per una sola persona més de 30 minuts al dia si hi ha altres persones que requereixen el servei, i un màxim de 2 hores a la setmana .

Els usuaris podran fer servir els CD-Roms de la Biblioteca.

Per fer servir disquets caldrà demanar-ho al taulell d’informació.

La quantitat d’informació que es pot gravar queda limitada a un disquet (1MB aproximadament).

La utilització de l’ordinador i dels CD-Roms és gratuïta.

La utilització dels ordinadors pressuposa respecte i cura d’aquests equipaments per part de l’usuari.Si no fos així, la Biblioteca pot penalitzar a l’usuari per danys que hagi pogut causar motivats pel mal ús.

Els preus vigents per a impressions i venda de disquets els fixarà el Ple Municipal d’acord amb els tràmits vigents.

    6. Servei de fotocòpies:

Els fons exposats podran ser objecte de fotocòpia.El preu públic es fixarà pel Ple Municipal d’acord amb els processos establerts. Es podrà restringir el servei de fotocòpies en cas de perill que es malmetin els fons documentals en cas de ser fotocopiats.


    7. Orientació i assessorament personalitzats:

Dins les possibilitats del personal adscrit a la Biblioteca, s’intentarà ajudar els usuaris a introduir-se          en el món de la lectura i de les noves tecnologies i a fer un bon ús dels fons de la Biblioteca.


    8. Altres serveis:

S’intentarà en la mesura del possible incrementar els serveis que ofereix la Biblioteca.


Article 11.- Donació:

La Biblioteca Municipal “Pere Calders” de Llançà avaluarà les obres que s’ofereixen com a donació, seguint les directrius del Servei de Biblioteques i del Patrimoni Bibliogràfic de la Generalitat de Catalunya, tenint en compte la vigència i l’actualitat de les obres i/o el seu valor patrimonial.

Article 12

L’ús de la Biblioteca pressuposa l’acceptació d’aquest reglament.

Article 13.- Modificació:

La modificació total o parcial d’aquest reglament requereix els mateixos tràmits que han calgut per a la seva aprovació.


Disposició addicional: Aquest reglament entrarà en vigor el següent dia de la seva publicació en el BOP.