Guies de lectura

Àlbums silenciosos

Guia de lectura àlbums silenciosos

El dia 2 d’abril es celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil. Data que coincideix amb el naixement d’un dels més grans creadors i narradors de contes de la història: Hans Christian Andersen.  El grup CLER ho vol celebrar publicant  la guia Àlbums silenciosos que pretén acompanyar-vos en la descoberta de la lectura de la imatge a través d’una selecció de llibres il·lustrats sense text, sense mots.

En aquest cas, la narrativa de l’àlbum es fa exclusivament a partir de la imatge i de tots els elements que en formen part, així com dels seus codis, que són els que ens porten a interpretar la història que es narra. La lectura dels àlbums sense mots no necessàriament ha de ser senzilla. I és per això que us convidem a afinar molt l’observació, per llegir una vegada i una altra cada àlbum, fer avançar i retrocedir les pàgines i descobrir com cada nova lectura aporta noves pistes i noves mirades a la història. A més a més, si compartiu la lectura amb altres lectors —infants o adults—, podreu comprovar com, amb l’ampliació de detalls i significats, la lectura conjunta creix.

La tria que us presentem mostra àlbums ben diversos, de manera que hi podreu trobar títols de referència en el gènere com El petit globus vermell, de Iela Mari ; El ninot de neu, de Raymond Briggs; Zoom, d’Istvan Banyai, o La ola, de Suzy Lee, que forma part de la coneguda «Trilogía del Límite» d’aquesta autora. Completen la tria obres d’autors i autores que ja s’han fet un lloc en el panorama de la literatura infantil del país, com Xavier Salomó, Meritxell Martí, Manuel Marsol, Adolfo Serra, i també obres aclamades en fires internacionals com la de Bolonya, amb un àlbum editat recentment per Litera titulat Les mans del meu pare, de l’autor coreà Deok-Kyu Choi. Esperem que gaudiu de la tria i que pugueu fer-ne una lectura silenciosa molt plaent.