Percepcions socials del canvi climàtic. Motius per a (no) preocupar-se’n?
Conferència, xerrada
Cicle de conferències BiblioSTEAM
Joves i adults · Espai Masia Bas
Projecte coordinat per @bibgirona amb la col·laboració de l'ACDIC, Associació Catalana per a la Divulgació Científica / #BiblioSTEAM
A càrrec del Dr. Josep Espluga Trenc
El canvi climàtic ha esdevingut un dels temes clau de la nostra època, fins al punt que moltes institucions s’han vist obligades a declarar-se en situació d’emergència. Progressivament, el coneixement científic ha aportat dades cada vegada més sòlides sobre l’evolució climàtica del planeta, però això no ha estat suficient perquè alguns sectors polítics i socials s’hagin convençut de la necessitat d’implantar mesures per canviar el rumb dels esdeveniments. En aquesta xerrada s’explica per què hi ha persones molt preocupades pel canvi climàtic i, al mateix temps, altres persones que en són escèptiques o clarament negacionistes. S’analitzen els factors socials, polítics i culturals que influeixen en la nostra percepció de la realitat climàtica, els dispositius narratius i mediàtics mitjançant els quals es dona sentit al problema del canvi climàtic i quines conseqüències té això a l’hora d’adoptar mesures preventives o correctores.
Josep Espluga Trenc, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És doctor en sociologia, professor del Departament de Sociologia de la UAB i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB. És coordinador del Mínor de desenvolupament sostenible i ciutadania global de la UAB (des del 2015 fins ara) i director del Postgrau de dinamització local agroecològica també de la UAB (des del 2014 fins ara). Les seves línies de recerca se centren en les relacions entre salut, medi ambient i territori des de perspectives participatives i en clau de transició ecosocial, amb una atenció particular a la percepció social de riscos tecnològics i l’anàlisi de conflictes socioambientals. També es dedica a l’estudi del sistema agroalimentari, les relacions entre el món rural i el món urbà, i el desenvolupament territorial.
Av. de Fanals, 13 (Edifici Masia Bas)
17250 Castell-Platja d'Aro
Tel. 972825491