Violència obstètrica

Per saber-la detectar i aturar

La violència obstètrica és una forma de violència masclista. La Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista recull i determina que la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius consisteix a impedir o dificultar l’accés a una informació veraç, necessària per a la presa de decisions autònomes i informades. Es defineix com violència obstètrica tota actuació sanitària duta a terme durant l'embaràs, el part o el postpart que no està justificada mèdicament, és desproporcionada o no és consentida per la dona atesa, sovint com a conseqüència de la medicalització excessiva d'un procés natural, sense tenir en compte les preferències de la dona ni la repercussió que té en la seva qualitat de vida.

Són exemples de violència obstètrica els tactes vaginals freqüents, l'abús d'administració de medicaments, la imposició de la posició supina durant el part, les episiotomies rutinàries o les cesàries no justificades mèdicament.

Malgrat que el terme violència obstètrica està reconegut per l'Organització Mundial de la Salut, no és acceptat per col·lectius i professionals de l'àmbit sanitari, que consideren que les actuacions sanitàries durant l'embaràs, el part o el postpart es basen en l'evidència científica, que algunes actuacions presenten més beneficis que riscos si s'apliquen sense retard, i que el mot violència implica una voluntat d'agressió inexistent en l'atenció obstètrica.

  • TOTES
  • Audiovisuals
  • Dret
  • Família
  • Medicina i salut