Guies de lectura

Kveta Pacovksa, l'art dels àlbums il·lustrats

Guia en homenatge a l'artista Kveta Pacovksa (1929 - 2023)

Pintora, escultora i il·lustradora txeca, Kveta Pacovksa ens ha deixat les seves obres infantils com a peces d'art perquè els infants deixin volar la seva imaginació. 

Květa Pacovská, nascuda a Praga (Txèquia) l’any 1928 i finada l’any 2023, fou una artista reconeguda, principalment, pels seus àlbums il·lustrats i els seus llibres per a infants. La seva obra es caracteritza per l’ús de diferents formes geomètriques i dels colors vius, destacant particularment el color vermell.

Des dels anys 1950, Pacovská es va dedicar a il·lustrar els llibres dels seus fills i posteriorment li varen arribar els encàrrecs. L’artista considerava el llibre il·lustrat com un objecte d’art, més enllà de la seva funció de contenidor d’informació. L’any 1992 va rebre el premi Hans Christian Andersen d’Il·lustració, i el Premi Il·lustrad’Or de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (2006), entre d’altres, per la seva contribució a l’art dels àlbums il·lustrats. D’entre la seva extensa obra il·lustrada (més de 60 llibres), destaquen especialment “El petit rei de les flores” (1991), “Teatre de mitjanit” (1992), “Un libre pour toi” (2004) “Caputxeta Vermella” (2008), “Fins l’infinit” (2008) i “Ventafocs” (2012).

Els seus llibres tenen la tècnica del pop-up amb desplegables, superposicions, finestretes, acetats, collages, paper vegetal, paper mirall i d’altres tipus… Són una demanda als cinc sentits i, com no podia ser d’altra manera, una crida a la imaginació d’allò més desbordant

A banda de la seva faceta artística, Pacovská va exercir com a docent a Berlín i va exposar la seva obra escultòrica i pictòrica en diverses galeries d’art nacional i internacionals.