Agenda

Commemoració 100 anys de l’obra del Cançoner Popular de Catalunya

Concert

Concert de commemoració 100 anys de l’obra del Cançoner Popular de Catalunya amb el grup MiniStress (Associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional) formada per 10 instrumentistes, tota una orquestra, amb instruments tradicionals: 3 gralles, 2 tarotes, 1 sac de gemecs, 1 flabiol amb tamborí, 1 bombardí, 1 tabal i 1 bombo, interpretant música tradicional catalana.

El gener de 1922 el mecenes cultural Rafael Patxot va proposar a les entitats especialitzades en estudis folklòrics, reunits a l’Orfeó Català, el projecte de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La primera labor prevista era “fer un corpus musical de totes les cançons populars nostres: les que ja són publicades; les moltes que hi ha recollides, emperò romanen inèdites; les que encara ignorem, per mor de que vaguen esquerpes per les nostres contrades, on caldrà sobtar-les” (carta de Rafael Patxot a l’Orfeó Català). I, a més de les cançons, aplegar danses, entremesos, rondalles, llegendes, refranys, jocs i instruments de música. La recerca havia d’arribar a cada comarca dels països de llengua catalana a través de “missions” específiques de recollida directa, de concursos de col·leccions, d’aportacions voluntàries i d’incorporacions de materials anteriors (Marià Aguiló, Rossend Serra i Pagès, Antoni Noguera o Felip Pedrell).

De 1922 a 1936 feren prop de setanta missions de recerca per part de parelles d’especialistes, un/una músic i un literat, que aplegaren més de 40.000 documents. A més, s’hi ajuntaren molts altres fons documentals de concursos i altres aportacions, i es publicaren els tres volums d’aquests Materials que, juntament amb les cançons, aportaven unes interessants memòries de recerca amb fotografies. També realitzaren alguns enregistraments fonogràfics en cilindres de cera.

Ho organitza: Serveis Territorials de Cultura a Girona i Biblioteca Lluïsa Duran.

Tornar a l'Agenda
Pàgina principal biblioteca
CONTACTE

C/ Agustí Font, 28

17100 La Bisbal d'Empordà

Tel. 972642179

biblioteca@labisbal.cat

HORARIS

Matins: de dilluns a divendres, de 9 a 13.45 h
Tardes: de dimarts i dijous, de 16.30 a 19.30 h

SEGUEIX-NOS!