Carles Batlle

Carles Batlle i Jordà (Barcelona 1963) és autor teatral, novel·lista, assagista, professor i traductor. Veí d'Argelaguer (La Garrotxa). 

Ha estat director de l'Obrador, espai d'experimentació i creació de la Sala Beckett de Barcelona i de les revistes "Pausa" i "Estudis escènics". També va ser membre del Consell Assessor del Teatre Nacional de Catalunya, dramaturg resident al mateix TNC i director de Serveis Culturals de l'Institut del Teatre. 


1. Faig aquesta feina perquè...

És la manera que tinc de fer-me preguntes sobre el món, la realitat i la vida. Sempre he entès que la ficció serveix per emmirallar-nos i comprendre'ns. Crear mons, d'altra banda, em permet (i als meus lectors) submergir-me en universos imaginaris que em fan somniar i volar una mica.

2. L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...

La meva obra narrativa és obra de vegades històrica, de vegades fantàstica; en qualsevol cas, però, és gairebé sempre el relat d'una aventura. Aventures per entretenir, però també per fer pensar i sentir. M'agrada creure que escric novel·les carregades d'idees, emocions i històries. Pel que fa al teatre, investigo en la relació entre forma i contingut per expressar les contradiccions del nostre món contemporani.

3. El primer record que tinc d'una biblioteca és...

La biblioteca anglesa del meu oncle, de dos pisos, tota de fusta, i amb cambra secreta incorporada. Després, la biblioteca del meu barri, on anava abuscar llibres que m'ajudessin a fer treballs d'escola.

4. Penso que les biblioteques són...

Una manera de democratitzar la lectura. De fer accessibles els libres per a tothom. I un espai de pau i de complicitats (implícites). Un espai d'aventura també: a cada racó, a cada prestatge ens pot esperar una sorpresa...

5. Un llibre que m'ha marcat ha estat...

Uf! N'hi ha tants! Posaré un clàssic d'aventures que sempre m'ha acompanyat: "Tarzan de les mones" d'Edgar Rice Burroughs.

6. Llegir és recomanable per...

Imaginar, pensar i sentir, tal com hem dit; també per aprendre a organitzar el nostre pensament i la nostra manera de comunicar-nos amb la llengua.

7. La pregunta que m'hauria agradat que em féssiu...

"T'agrada compartir els teus relats amb els lectors més enllà de la lectura?"
I la resposta hauria estat: sí, i tant, xerrar i aprendre, descobrir que en cada recepció, s'il·lumina un aspecte de la teva història que potser tu no coneixies encara.

Data de l'entrevista: 25 de gener de 2023

La foto:

Descobriu-ne d'altres: