Guies de lectura » CLER (Club de Lectures Recomanables)

Tornar enrera | Versió per imprimir

Estiu 2018

Cler_estiu_2018

Proposta de lectures infantils i juvenils des de les biblioteques de les comarques gironines.

Índex

(↑) - Llegir sense saber-ne

Dedieu, Thierry . El gran llibre de les pessigolles [22] p. : il. col.

Comentari : preparats per convertir-vos en superherois o superheroïnes per una estona? Doncs va, mans preparades i comencem! Primer de tot ens trobem un llop dolentot que empaita una ovelleta... Aixxx, què passarà? Un llibre per tocar, descobrir textures, animals, colors i emocions! Un llibre per descobrir el món que ens envolta, per jugar i, sobretot, per salvar un munt de personatges només emprant la lectura... i, sí, les mans també! Comentari bibliogràfic: un llibre de cartró molt divertit i amb unes il·lustracions genials amb un munt d’objectes i animals per jugar i per iniciar els prelectors, amb l’acompanyament dels pares, en el món del llibre. Comentari
Altra informació : Recomanable a partir de 0 anys

Henn, Sophy ; Henn, Sophy [il] . A dormir amb en Ted Barcelona : Combel, 2018 . 16 p.

Comentari : és hora d’anar a dormir, però en Ted, que té molta imaginació, està massa ocupat. Vols saber en què? Obre aquest conte i pàgina a pàgina, mitjançant una estructura repetitiva i un estil ple d’onomatopeies, aniràs descobrint tot el que ha de fer abans d’anar a dormir. Un cocodril, un tigre o un cangur són alguns dels animals que l’acompanyaran durant la seva aventura, que acabarà amb un final plàcid i relaxat. El llibre cridarà l’atenció dels infants pels seus colors vius i les grans i resistents solapes que conté, perfectes per ser manipulades amb les seves mans menudes.
Altra informació : A partir de 0 anys

Paré, Roger . Un elefant Lleida : Pagès Editors, 2018 . 21 p.

Comentari : un llibre de cartró molt divertit i amb unes il·lustracions genials amb un munt d’objectes i animals per jugar i per iniciar els prelectors, amb l’acompanyament dels pares, en el món del llibre.

Strasser, Susanne . Molt adormit, molt despert Barcelona : Joventut, 2018 . [20] p. : il. col. ; 18 cm

Comentari : tots els personatges d’aquest conte estan mooolt adormits, però, un per un, es van despertant i van sortint del llit: la foca perquè ha d’anar a fer pipí; el cocodril perquè s’ha de rentar les dents; el pelicà, el ruc, la guineu, i l’eriçó... tots troben una excusa o altra per aixecar-se i sortir de l’habitació. Us resulta familiar, aquesta escena? Doncs tant si a casa teniu dificultats per conciliar el son com si us adormiu de seguida, aquest conte pot ser una manera divertida d’acompanyar aquest moment.
Altra informació : Recomanat a partir de 0 anys

Vestita, Marisa [il] . Un raspall de dents per a en Rex Barcelona : Vicens Vives, 2018 . (4 amics i les seves aventures al Juràssic. ). 14 p.

Comentari : una nova col·lecció, per als més petits, on els protagonistes són quatre dinosaures. En aquest primer llibre, en Rex té problemes amb una branqueta que se li ha quedat enganxada entremig de les dents. Els seus amics l’ajudaran i a més li ensenyaran com n’és d’important rentar-se les dents sovint.
Altra informació : a partir de 3 anys

(↑) - Aprenc a llegir

Adriansen, Sophie ; Itoïz, Mayana [il] . La vaca del bric de llet Barcelona : BiraBiro , 2018 . 30 p.

Comentari : si a la llauna de pèsols hi ha dibuixats pèsols, si a la capsa de cereals hi ha dibuixats cereals, i al bric de llet hi ha dibuixada una vaca… és que hi deu haver una vaca a dins! Amb aquesta lògica d’infant comença una història que ens farà replantejar moltes qüestions sobre els brics de llet i les vaques que hi viuen. Un llibre ple d’ironia i humor, amb un text de lectura agradable, tant pel contingut com per la mida de la lletra, i unes il·lustracions formidables i divertides. Una història explicada amb ulls d’infant que ens arrencarà més d’un somriure a petits i grans.
Altra informació : Recomanable a partir de 4 anys

Lagarriga, Dídac P. ; Asensio, Albert [il] . El Despertar de l'arbre Barcelona : Akiara, 2018 . [34] p. : il. ; 25 x 29 cm

Comentari : els arbres parlen? Miren? Tenen consciència? Dídac P. Lagarriga ens presenta la intel·ligència vegetal des de les vivències i les sensacions d’un petit arbre que es desperta a la primavera i, amb el pas de les estacions, va percebent tots els moviments que es fan al seu voltant. Les precioses il·lustracions d’Albert Asensio acompanyen de manera delicada les percepcions sensorials d’aquest món vegetal. El despertar de l’arbre és el primer títol del nou segell editorial Akiara Books, que caldrà seguir de prop si us interessen els llibres amb una estètica cuidada per acompanyar els infants en el seu creixement interior.
Altra informació : Recomanable a partir de 3 anys

Cauuet, Paul ; Itoïz, Mayana ; Lupano, Wilfried . Els calçotets del llop Barcelona : Astronave, 2018 . 36 p.

Comentari : tots els animals del bosc estan preparats per fer front al llop: arts marcials, trampes, alarmes... Tots viuen de la por que genera el llop. Però un dia apareix el llop fent fúting amb calçotets nous! Criden molt l’atenció, els calçotets, i el llop té ben poc a veure amb la imatge terrorífica que s’imaginaven, més aviat fa partir-se de riure. Si el llop no fa por, quin sentit té l’existència? I qui serà el malvat?
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

Claire, Céline . El Refugi Sant Feliu de Guíxols : Tramuntana , 2018 . 48 p.

Comentari : s’apropa la tempesta i tots els animals del bosc s’afanyen a recollir provisions per afrontar-la, ben arraulits, a les seves cases. L’arribada de dos ossos forasters destorba la tranquil·litat de les famílies que es neguen a acollir-los a casa seva. Només la petita guineu els ofereix un llumí perquè es puguin guiar en la nit. Quan la família de la guineu veu que s’esfondra el seu cau a causa del temporal, s’adona que els únics que s’ofereixen a ajudar-los són la parella desconeguda d’ossos. Un llibre molt tendre i amb unes precioses il·lustracions per fomentar la solidaritat i la tolerància.
Altra informació : Recomanable a partir de 5 anys.

Pauli, Lorenz ; Schärer, Kathrin . Dolent Barcelona : Takatuka, 2018 .

Comentari : Us agrada fer malifetes? Fer bromes pesades? Els animals de la granja acostumen a ser amables i respectuosos els uns amb els altres. Avui però, volien divertir-se i han decidit fer dolenteries: el gos espanta el gall, la cabra es menja les flors de l’hort... El que ningú s’esperava era la reacció de l’animal més bondadós de la granja, el cavall, que acaba aixafant un ratolí amb la pota, o potser no! Una història engrescadora, que s’acompanya d’unes il·lustracions molt reals i expressives, per explicar el que està bé i el que no, per parlar sobre bones i males intencions.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

(↑) - Ja sé llegir!

Rimbau, Roser ; Araya, Rocío [il] . La Carta Barcelona : Takatuka, 2018 . 28 p.

Comentari : La Carta té el seu origen en la companyia saltenca de teatre d’ombres Cap de Pardals i l’associació Cudaari Gandal, del Senegal. La creació conjunta d’un espectacle de teatre d’ombres va portar Roser Rimbau a escriure aquesta entranyable història protagonitzada per en Moussa, un nen que desitja fer un dibuix per al seu pare, que s’ha vist obligat a emigrar. El full de paper esdevé el tresor més preuat i permet apropar pare i fill. Les il·lustracions de Rocío Araya et traslladen al cor de l’Àfrica, estan en harmonia absoluta amb el text i tenen la particularitat que inclouen en forma de collage els dibuixos que havien fet els nens del poble. És a través dels seus ulls que copsem d’una manera autèntica com és la seva realitat.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

Callot, Amélie . Rosa a puntets Madrid : Impedimenta, 2018 . 70 p.

Comentari : una història bonica, delicada, romàntica, que ens transporta als anys quaranta en un poble on hi ha una única cafeteria que porta l’Adèle. És una dona alegre, amable, optimista, emprenedora, però els dies de pluja no li agraden, es tanca a casa i no es veu amb cor de sortir al carrer. Però, de mica en mica, algú ajudarà l’Adèle a adonar-se que la pluja també pot ser bonica. L’editorial cuida fins al més petit dels detalls i ens trasllada a una història tendra i delicada que transmet amor des de la primera pàgina. Comentari

Saudo, Coralie ; Di Giacomo, Kris [il] . És una bona idea? Madrid : Kókinos, 2018 . 26 p.

Comentari : a tots ens ha fet il·lusió dormir al llit dels nostres pares, però de vegades no és tan divertit com pot semblar. Segur que és una bona idea? Un conte divertit i molt ben il·lustrat per llegir amb els més menuts.
Altra informació : a partir de 5 anys

Ferrero, Mar . Allò que la Caputxeta vermella no va veure Barcelona : Baula, 2018 . 34 p.

Comentari : per fi podem gaudir en català d’aquesta petita joia de Mar Ferrero. La història de la Caputxeta, que tots coneixem, narrada a través dels diferents personatges: la Caputxeta, el llop, els animals del bosc, l’àvia… Coneixerem les diferents versions dels fets, algunes fins i tot ens arrencaran un somriure. També ens passa amb totes i cadascuna de les divertides il·lustracions que componen el llibre, que, a més, ens fan saber detalls que no trobarem explicats al text i que val la pena que no passem per alt si volem gaudir plenament d’aquest conte.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

Perret, Delphine . Bjorn Barcelona : Juventud, 2018 . 58 p.

Comentari : Björn és un os que viu al bosc, sempre acompanyat dels seus amics. Al llarg de sis petites històries, anem descobrint el dia a dia d’en Björn, i ens adonem que alguns dies són sorprenents, d’altres estan plens d’aventures i en alguns no passa res. El llibre combina de manera harmoniosa el text i la imatge i es presenta en pàgines de tons verds molt suaus, amb il·lustracions sense color. Destaquem el fet que està escrit en lletra de pal, la qual cosa facilita la lectura als nens i nenes que comencen a llegir.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

Steig, William ; Steig, William [il] . Doctor De Soto Barcelona : Blackie Little Books, 2018 . 30 p.

Comentari : el Doctor De Soto és un hàbil ratolí que, juntament amb la seva dona, soluciona els problemes dentals de tots els animals que arriben a la seva consulta. Un dia, però, arriba un pacient que fa trontollar els principis que regeixen la seva consulta: no agafar gats o altres animals perillosos. Atendran els petits ratolins el perillós pacient? Voleu descobrir com se’n surten els astuts protagonistes? Sigueu valents i visiteu la consulta del Doctor De Soto. Amb l’edició d’aquest llibre recuperem un clàssic de l’obra del reconegut dibuixant i caricaturista William Steig.
Altra informació : A partir de 7 anys

(↑) - Lectures juvenils

Beaty, Erin . El beso del traidor Barcelona : Alfaguara, 2018 . 427 p.

Comentari : la Salvia no és precisament una dama com les altres. Com a aprenenta de matrimoniera es dedica a estudiar els altres per arranjar matrimonis, unint tant les persones més afins com els acords més avantatjosos per a les famílies. Per la seva part, en Quinn no és només un soldat, és també un espia de la Corona que investiga possibles conspiracions i que veurà en la Salvia un actiu valuós i convenient. La Salvia es veurà abocada a un món hostil, ple d’intrigues i complots, i haurà de fer front a perills i traïcions sense poder confiar en ningú. Una història plena d’acció, emoció, aventures i intriga.
Altra informació : A partir de 14 anys.

Bracken, Alexandra . El monstruoso relato de Prosper Redding Barcelona : Molino, 2018 . 384 p.

Comentari : que era una decepció per a la seva poderosa i freda família, això en Prosper ja ho sabia. Que un avantpassat seu hagués pactat amb un dimoni per tenir poder i fortuna, no el va sorprendre. Però que la seva família estigués disposada a matar-lo per deslliurar-se del dimoni, això no s’ho esperava! Així que, amb l’ajuda del seu oncle i la seva cosina, ha de fugir i amagar-se, mentre intenta desvincular-se d’un dimoni amb ínfules i amb nefastes intencions que viu a dins seu. Una emocionant i perillosa aventura, plena de girs inesperats i personatges sorprenents.
Altra informació : A partir de 13 anys.

Creech, Sharon . Un batec alhora Lleida : Pagès Editors, 2018 . (Nadhari jove. ; núm. 5). 172 p.

Comentari : ’Annie té dotze anys i li agrada córrer descalça amb el seu amic Max. En un moment donat, l’estabilitat del món que l’envolta comença a trontollar. En Max ha d’aconseguir unes vambes o no podrà córrer a l’equip d’atletisme, el seu avi està perdent la memòria a passes agegantades, la seva mare espera un nen, i la professora d’art els ha posat de deures dibuixar la mateixa poma durant cent dies. Serà capaç l’Annie d’adaptar-se a tots aquests canvis? Escrita en primera persona i vers lliure, els pensaments de l’Annie entorn l’amistat, la família i els canvis, bateguen i t’atrapen d’inici a fi.
Altra informació : Recomanable a partir de 12 anys

Moreno, Eloy . Invisible Barcelona : Nube de tinta, 2018 . 298 p.

Comentari : un nen es desperta al llit d’un hospital i descobreix que ja no és invisible. Durant dies i mesos aquest ha estat el seu principal superpoder que el protegia dels monstres, i ara ha desaparegut. Com un trencaclosques, capítol a capítol, descobrirem la vida d’aquest nen i la causa dels seus poders. Aquest és un relat dur, realista i sense edulcorar sobre l’assetjament escolar i sobre com la indiferència dels altres fa més mal que qualsevol cop. Una lectura impactant que no deixarà ningú indiferent.
Altra informació : A partir de 12 anys.

(↑) - Històries amb vinyetes. Còmics

Clanton, Ben . Narval unicorn marí Barcelona : Editorial Juventud S.A., 2018 . 66 p.

Comentari : què passa quan un narval i una medusa es troben? Tots dos són tan extraordinaris que semblen éssers fantàstics, fins i tot sorgeix el dubte de si són reals o imaginaris. Però això no impedirà que un narval entusiasta i una medusa desconfiada es facin amics. Per mitjà de dibuixos simples i expressius, aquest divertit còmic ens proposa explorar els límits de la nostra imaginació i jugar-hi.
Altra informació : Recomanable a partir de 5 anys

Perreault, Guillaume . El carter de l'espai 142 p.

Comentari : en un futur, els carters repartiran el correu per diferents planetes. En Bob, el nostre protagonista, sempre reparteix els paquets seguint el mateix itinerari... fins que un dia l’hi canvien. Amb el nou itinerari es troba mil problemes: viatja a un planeta de gegants on plou vint hores al dia, en un altre, uns gossos el persegueixen i el deixen sense dinar, i en un altre el receptor del paquet (un tal senyor Petit) no el vol deixar marxar fins que no li dibuixi un xai. El que sembla un dia desastrós i amb mil problemes amaga una lliçó vital i moltes aventures.

(↑) - Vull aprendre!

Altarriba, Eduard . Què és la guerra Barcelona : Bang, 2018 . 40 p.

Comentari : des de la definició de conflicte fins a l’enumeració de les conseqüències de tota guerra, el llibre explica, pas per pas, tots els aspectes que entren en joc: actors, armament, tecnologia, etc. La informació es presenta per mitjà d’esquemes, definicions i infografies, que aporten dades concretes, fàcils d’interpretar i que criden l’atenció. El color que predomina és el vermell, que es combina únicament amb el blanc i el gris. Les darreres pàgines se centren en la guerra de Síria. Els continguts aportats són molt actualitzats i donen resposta a moltes inquietuds de nens i nenes sobre aquesta temàtica i, per què no, que també poden ser d’interès per als adults.
Altra informació : Recomanable a partir de 8 anys.

Hédelin, Pascale ; Rousseau, Felix [il] . El progrés no s'atura mai Barcelona : Zahorí Books, 2018 . 36 p.

Comentari : vols descobrir com han evolucionat el llibre, l’ordinador o la bicicleta? Cada doble pàgina presenta, a través d’il·lustracions, sis estadis destacats en l’evolució de cada invent, i, a sota, un breu text permet situar-se en cada moment històric. El contingut està ben estructurat i amb un sol cop d’ull descobrirem, per exemple, com hem passat d’il·luminar les estances amb greix animal durant la prehistòria a la invenció del LED, passant per les espelmes, el llum d’oli, el llum de gas i la bombeta incandescent.
Altra informació : Recomanable a partir de 7 anys.

Lesiv, Andriy ; Romanyshyn, Romana . Escolto el món...per les meves orelles Barcelona : Zahorí Books, 2018 . [56] p. : il. col. ; 29 cm

Comentari : la narració ens transporta al fascinant món dels sons: des de la mecànica de l’orella fins a la producció musical, passant per la veu humana, el brogit de la ciutat, la remor de la natura… i fins i tot els sorollets del cos humà quan sanglotem, respirem, tossim, ronquem o ens tirem pets!, ara tot sona. Un llibre per descobrir què, com i per què escoltem. Mitjançant unes imatges acurades i una impactant forma gràfica, amb multitud de colors i una constant cadència sonora entre ells fa que el llibre esdevingui un llibre il·lustrat sonor. Un llibre per aprofitar, fins i tot les propostes del final –“val la pena escoltar”- i després tancar els ulls i escoltar el vostre món.
Altra informació : Premi Fira Internacional del LIJ de Bolonya 2018.

Olivé Pous, Roc . Guia dels animals Valls : Cossetània, 2018 . 55 p.

Comentari : en aquest llibre hi trobareu una selecció de més de 500 espècies de vertebrats detalladament catalogats i il·lustrats a tot color. Es tracta d’una guia completa i exhaustiva que aporta informació precisa sobre cada espècie animal. Captura tota la bellesa i la diversitat del món dels vertebrats amb un disseny espectacular i visualment impactant i atractiu.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys

(↑) - Àlbums il·lustrats

Cauuet, Paul . La pilota groga Barcelona : Takatuka, 2018 . 37 p.

Comentari : a Lluïsa i en Lluís estan jugant a tennis... fins que la pilota desapareix dins del plec de les pàgines! Decidits a trobar-la per continuar jugant, passen a la pàgina següent, però ningú no l’ha vista. Els personatges que van trobant els envien a la pàgina on hi ha la caseta d’objectes perduts (unes quantes pàgines més enllà), però la pilota tampoc no hi és. Seguiran preguntant i investigant, i segons les pistes que els donin aniran amunt i avall, saltant deu pàgines de cop, després retrocedint i trobant-se en pàgines amb diferents estils d’il·lustració i amb mil i un detalls. Acabaran trobant la pilota?

Innocenti, Roberto . El meu vaixell 39 p.

Comentari : un capità explica la història dels viatges amb el seu vaixell Clementine, des de la seva construcció, fa quasi cinquanta anys, a través d’unes il·lustracions extraordinàriament realistes, característiques de l’autor.

Lionni, Leo . Pam a pam Barcelona : Kalandraka, 2018 . 32 p.

Comentari : un llibre clàssic de faules de 1960, amb una eruga apamadora molt enginyosa que farà tot el possible per no ser devorada pels diferents ocells que s’anirà trobant mentre passeja per una bella i acolorida flora.

Pascual de la Torre, Maria . Malacatú! Mataró : A buen paso, 2018 . [38] p. : il. col.

Comentari : sabeu aquella hora en què estem cansats, però encara queda rentar-se les dents... Doncs sí, just aquí arrenca aquest àlbum! A vegades aquest acte tan quotidià es converteix en un repte de gran escala a les millors de les cases. Mare i fill, armats amb els seus raspalls de dents, al bell mig de la cuina comencen un duel dialèctic sense precedents, i només l’astúcia i l’enginy lingüístic faran que un dels dos en sigui el vencedor. Un fantàstic àlbum il·lustrat... màgic!, que converteix una escena típica i tòpica en mil històries per als lectors més vius, que et submergeix en un joc d’embarbussaments ple de musicalitat.
Altra informació : Recomanable a partir de 5 anys

Pauli, Lorenz . Dolent Barcelona : Takatuka, 2018 .

Comentari : us agrada fer malifetes? Fer bromes pesades? Els animals de la granja acostumen a ser amables i respectuosos els uns amb els altres. Avui, però, volien divertir-se i han decidit fer dolenteries: el gos espanta el gall, la cabra es menja les flors de l’hort... El que ningú s’esperava era la reacció de l’animal més bondadós de la granja, el cavall, que acaba aixafant un ratolí amb la pota, o potser no! Una història engrescadora, que s’acompanya d’unes il·lustracions molt reals i expressives, per explicar el que està bé i el que no, per parlar sobre bones i males intencions.

Zoboli, Giovanna . Profesión: Cocodrilo 28 p.

Comentari : cada matí, milions de persones es desperten, esmorzen i es preparen per anar a treballar. Així comença el conte. Un bonic cocodril fa exactament el mateix que tothom: es lleva, esmorza i marxa cap a treballar. A través de vinyetes sense text podrem anar seguint tots els passos que el protagonista fa fins a arribar a la feina. Us imagineu quin pot ser l’ofici d’aquest petit i bonic cocodril?

(↑) - LLibres joia

Cercós, Olga . On és la mama? Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa Edicions, 2018 . 26 p.

Comentari : “Vet aquí un pomer amb cinc pometes que s’hi viu molt bé”, així comença el conte que ens explica la història del petit cuc. No troba la mare i decideix esperar una estona, però no arriba i té tanta gana que surt a buscar-la. El cargol, el peix i la marieta intenten ajudar-lo, però no és tan senzill com sembla. Cal fer un esment especial a les il·lustracions, que amb colors molts vius i alegres ens conviden a mirar i mirar durant una bona estona.

Delforge, Hélène ; Gréban, Quentin [il] . Mare Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2018 . 63 p.

Comentari : “Només amb algunes notes n’hi ha prou per adormir tots els nadons del món. Una tonada en amor major, una dolça cançó, murmurada l’un contra l’altre, de cor a cor”. Mare és un àlbum poètic i molt tendre. Una oda a la maternitat amb magnífics retrats de mares d’arreu del món, ben diverses entre elles, però que comparteixen un amor immens vers els seus fills. Els textos són molt delicats, les il·lustracions sublims; una combinació que és pura poesia. Una declaració d’amor a totes les mares del món, un llibre per regalar i regalar-nos.
Altra informació : Per a totes les edats

(↑) - Llibres joc

Jardí, Enric ; Jardí, Enric [il] . Dr. Miró: look! Barcelona : Combel, 2018 . 44 p.

Comentari : acosteu-vos ben a prop perquè de vegades les coses no són el que semblen. A Look! Enric Jardí ens proposa “un llibre ple d’il·lusions òptiques i paradoxes, visuals i verbals. Per a nens i adults”. Amb aquest llibre posarem a prova la nostra vista i el nostre cervell i és que a través de la brillantor i el contrast, el color i la perspectiva, l’autor aconsegueix uns efectes sorprenents que ens faran pensar i ens divertiran a parts iguals. És la vista la que ens enganya? Acompanyeu el Dr. Miró en aquesta aventura i ho descobrireu.
Altra informació : Recomanable a partir de 6 anys
Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal
Youtube
Face
Twit
Insta