Joaquim Carbó. Perfil biogràfic
Aquest text és el mateix que podeu trobar al llibre Personatges il·lustres del Gironès i la Selva (Acesa Abertis, 2009).
Joaquim Carbó i Masllorens va néixer a Caldes de Malavella, el poble de la seva família materna, l’any 1932, tot i que el seu domicili habitual ha estat sempre a Barcelona.
A Caldes hi va passar els anys de la seva infantesa que corresponen al període de la Guerra Civil, dels cinc els set anys. El seu pare era al front i la seva mare es va quedar a Barcelona. Malgrat l’anormalitat de la situació, el petit Joaquim Carbó va viure en aquest poble l’època més lliure de la seva vida, com ell mateix confessa. Un espai de temps dedicat a córrer pels boscos i aprendre a nedar a les basses, de classe a l’aire lliure per la por als bombardejos, de jugar molt i llegir poc.
La seva passió per la lectura li ve de ben petit, influit inicialment pel seu pare i la seva mestra, Vicenta Ibáñez i, més tard i de manera definitiva, per la bibliotecària veïna seva, Maria Novell, amb qui el va lligar una forta amistat.
Comença a escriure l’any 1958 i al 1962 publica el seu primer títol, un recull de narracions per a adults titulat La sortida i l’entrada. L’any 1961, vint-i-tres anys després de la desaparició d'En Patufet, es comença a editar la revista infantil Cavall Fort, ell en serà un dels fundadors i hi col•laborarà molt activament des del seu primer número.
Cinc anys més tard publicarà la que serà la seva obra més emblemàtica, la novel•la juvenil La casa sota la sorra per la que serà reconegut i de la quan ja se n’han fet més de 60 edicions. Un text que va convertir en còmic amb dibuixos de Josep M. Madorell. Seria el primer volum d’una sèrie amb títols com La casa sota les estrelles, La casa sota el mar, El país d’en Fullaraca…
Carbó ha combinat sempre la narrativa per a joves i infants amb la d’adults i, en aquest sentit, ha estat membre històric del Col•lectiu Ofèlia Dracs, un grup d’escritors amb pseudònim, ara ja desaparegut. Altres títols que podem destacar són L’altre barri, La màgia del temps, Retrat amb negra, Operació Borinot i les més recents Rates amb ales, Joaquim Carbó, setanta anys on hi trobem una selecció de preguntes que li han fet nens i nenes en les seves xerrades a les escoles juntament amb l’estudi d’algunes de les seves obres, i la seva autobiografia Viure amb els ulls.
Fins arribar a la jubilació, la seva vida com escriptor la compaginava amb la seva feina d’administratiu a “La Caixa”, empresa en la qual va treballar quaranta anys i que li va permetre dedicar-se a la literatura.
La relació amb Caldes de Malavella ha estat sempre estreta, vinculada principalment pels llaços familiars. El seu carácter amable i la seva actitud oberta i generosa ha fet que sovint participés en activitats que se li han proposat des de diferents institucions municipals. El premi de microliteratura que organitza l’Ajuntament porta el seu nom i està inspirat en un dels seus llibres: Bonsais de paper. L’any 2008 la biblioteca municipal va inaugurar un jardí exterior, un espai més de lectura i d’activitats literàries i musicals, i li va donar el nom de l’intrèpid heroi de les aventures de La casa sota la sorra, el Jardí d’en Pere Vidal.
L’obra de Joaquim Carbó ha obtingut diversos premis literaris, en destaquem el Memorial Joan Fuster (2002) pel conjunt de la seva obra i el Premi Trajectòria (2011), un reconeixement a les cinc dècades d’ofici i al més d’un centenar de llibre publicats.
L'últim llibre que ha publicat són les memòries d'nfància i una part d'aquest relat és a Caldes: Pantalons curts (Ara llibres, 2013)