Agenda

BiblioSTEAM La frontera quàntica: el naixement de la informació i la comunicació quàntiques

Conferència, xerrada

Joves i adults · Espai Masia Bas

Projecte coordinat per @bibgirona amb la col·laboració de l'ACDIC, Associació Catalana per a la Divulgació Científica / #BiblioSTEAM

A càrrec del Dr. Marius Oltean

Fa un segle, físics com Einstein, Bohr, Heisenberg, i Schrödinger, amb la contribució de molts altres, van desenvolupar una teoria del món atòmic anomenada la teoria quàntica. Tot i estar d'acord sobre els seus fonaments matemàtics, tots van tenir una interpretació diferent d'aquesta mateixa teoria. Per bé que, des de llavors, la teoria quàntica ha arribat a ser experimentalment confirmada com la teoria científica més precisa mai inventada (per exemple, per acceleradors com el Gran Col·lisionador d'Hadrons), avui continua faltant consens sobre què exactament ens està dient sobre la realitat del món atòmic. L’interès en preguntes sobre la interpretació de la teoria quàntica es va esvair després de la Segona Guerra Mundial, però ha anat tornant en les últimes dècades. Una conseqüència d'això, juntament amb motius tecnològics, ha estat el naixement de la informació i la comunicació quàntiques: la ciència d'aprofitar el poder de la indeterminació en el món atòmic, per aconseguir computacions súper ràpides i comunicacions totalment segures contra l'espionatge. Avui en ia, aquest camp es troba en ràpid desenvolupament, tant en termes d'avenços teòrics com tecnològics, i promet revolucionar la tecnologia de la informació en les properes dècades. Aquesta xerrada proporcionarà una història accessible d'aquest camp fascinant.

Dr. Marius Oltean (ESADE Business & Law School). Marius Oltean va estudiar Física a la Universitat de McGill (Montréal, Québec, Canadà) i a la Universitat de Waterloo (Ontario, Canadà). Va obtenir un doctorat en Física (2019) per la Universitat Autònoma de Barcelona UAB) i la Universitat d’Orleans (França), amb recerca que va realitzar principalment a l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC. Actualment és professor adjunt a la ESADE Business & Law School on ensenya diversos aspectes de matemàtica aplicada i fa recerca en física i anàlisi numèrica.

Amb l’objectiu de promoure el coneixement i les disciplines científiques i tecnològiques entre els usuaris de Les biblioteques públiques de les comarques gironines, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona presenta BiblioSTEAM, un projecte formatiu, transversal i interdisciplinari adreçat a tota la ciutadania, amb especial atenció als joves i a probables escletxes socials.

La iniciativa, amb el suport de l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), aposta per desenvolupar unes activitats plurals i de qualitat que contribueixin a l'aprenentatge i al desenvolupament individual i col·lectiu de la ciutadania per esperonar-la a tenir un sentiment actiu i crític
 

Tornar a l'Agenda
Pàgina principal biblioteca
CONTACTE

Av. de Fanals, 13 (Edifici Masia Bas)

17250 Castell-Platja d'Aro

Tel. 972825491

biblioteca@platjadaro.com

HORARIS

De dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h
Dissabtes, de 10 a 13 h

SEGUEIX-NOS!